A Spotify eltávolítja az adatbázisából „a gyűlöletzenét” játszó együtteseket

2017 augusztus 16., szerda 19:54
51

A Spotify közölte, hogy eltávolított az adatbázisából egy sor neonáci együttest. A tiltás azokra az együttesekre vonatkozik, amiket egy 3 évvel ezelőtti kutatásában a Southern Poverty Law Center nevű amerikai jogvédő szervezet rasszistaként és gyűlölet-együttesként jelölt meg.

A Spotify azután reagált, hogy a Digital Music News nevű oldal a halálos áldozattal is járó charlottesville-i zavargások után arról írt, hogy sok ilyen neonáci együttes van a Spotify adatbázisában. A cikkben konkrétan 37-ről írtak. Ez a poszt jutott el a Spotify-hoz, és a svéd cég reagált is a kifogásolt tartalmak eltávolításával.

A cég szóvivője a Billboardnak azt mondta, a Spotify világszerte rengeteg kiadóval működik együtt, és gyűjti be az anyagaikat, tehát ha neonáci, rasszista zene kerül az adatbázisba, az elsősorban a kiadók hibája, azonban a törvénysértő, uszító és gyűlöletkeltő tartalmak ellen természetesen a Spotify maga is fellép, ha ezekről tudomást szerez.

Ezzel párhuzamosan a cég összeállított egy Patriotic Passion című lejátszási listát, amiben Jimi Hendrix, Lady Gaga és Khalid amerikai életérzésről szóló dalai is megtalálhatóak. A cég szerint ez az az amerikai zene, ami egyesíteni tudja a nemzetet, és amiért harcolni érdemes.

A Spotify és más hasonló cégek egy ideje küzdenek a problémával,  hogy nehéz megállapítani, milyen zene fér bele a művészi közlés szabadságába, és mi az, ami már törvénybe ütköző, a határvonal ugyanis nagyon vékony. Ezen kívül az is a visszájára sülhet el, hogy a törtölt zenék és együttesek nagyobb ismertségre tehetnek szert, ha a sajtó foglalkozni kezd velük, és ha hosszú perek indulnak az érdekükben. Éppen ezért a legtöbb lap, ami beszámolt a Spotify döntéséről, nem is nevezte meg, milyen együttesekről van szó. (Billboard)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt