A Spotify eltávolítja az adatbázisából „a gyűlöletzenét” játszó együtteseket

A Spotify közölte, hogy eltávolított az adatbázisából egy sor neonáci együttest. A tiltás azokra az együttesekre vonatkozik, amiket egy 3 évvel ezelőtti kutatásában a Southern Poverty Law Center nevű amerikai jogvédő szervezet rasszistaként és gyűlölet-együttesként jelölt meg.

A Spotify azután reagált, hogy a Digital Music News nevű oldal a halálos áldozattal is járó charlottesville-i zavargások után arról írt, hogy sok ilyen neonáci együttes van a Spotify adatbázisában. A cikkben konkrétan 37-ről írtak. Ez a poszt jutott el a Spotify-hoz, és a svéd cég reagált is a kifogásolt tartalmak eltávolításával.

A cég szóvivője a Billboardnak azt mondta, a Spotify világszerte rengeteg kiadóval működik együtt, és gyűjti be az anyagaikat, tehát ha neonáci, rasszista zene kerül az adatbázisba, az elsősorban a kiadók hibája, azonban a törvénysértő, uszító és gyűlöletkeltő tartalmak ellen természetesen a Spotify maga is fellép, ha ezekről tudomást szerez.

Ezzel párhuzamosan a cég összeállított egy Patriotic Passion című lejátszási listát, amiben Jimi Hendrix, Lady Gaga és Khalid amerikai életérzésről szóló dalai is megtalálhatóak. A cég szerint ez az az amerikai zene, ami egyesíteni tudja a nemzetet, és amiért harcolni érdemes.

A Spotify és más hasonló cégek egy ideje küzdenek a problémával,  hogy nehéz megállapítani, milyen zene fér bele a művészi közlés szabadságába, és mi az, ami már törvénybe ütköző, a határvonal ugyanis nagyon vékony. Ezen kívül az is a visszájára sülhet el, hogy a törtölt zenék és együttesek nagyobb ismertségre tehetnek szert, ha a sajtó foglalkozni kezd velük, és ha hosszú perek indulnak az érdekükben. Éppen ezért a legtöbb lap, ami beszámolt a Spotify döntéséről, nem is nevezte meg, milyen együttesekről van szó. (Billboard)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.