Hivatalos: Mészáros Lőrinc smucig

gazdaság
2017 augusztus 16., 06:27
comments 117

Úgy tűnik, nem csak a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor játszott szerepet a felcsúti polgármester meggazdagodásában. A Magyar Nemzet elemezte, hogy a legnagyobb közbeszerzéseket elnyerő építőipari cégek közül melyik hogyan fizeti az alkalmazottait, és kiderült, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. a legfukarabb.

2016-ban a KSH intézményi munkaügy-statisztikai jelentéseiben a bruttó átlagkeresetet 263 200 forinton határozták meg, ehhez képest a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft.-nél a fizikai dolgozók ennél 10 ezer forinttal kevesebbet kaptak (átlagosan 252 ezret), szemben a szellemi munkavállalókkal, akik átlagosan bruttó 423 ezer forinttal mehettek haza.

Így összesítve az óránkénti bruttó átlagbér 1369 forintra jött ki, ami a legkisebb a legnagyobb közbeszerzéseket elnyerő építőipari cégek között, és harmada a legjobban fizető, (a másik nagy Orbán-barát) Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt.-hez képest.

photo_camera Fotó: Youtube

Persze Mészárosnak – ahogy az építőiparban annyi mindenkinek – van egy régi trükkje: a kiegészítő mellékletben található egyéb igénybe vett szolgáltatások soron 105 millió forintos kifizetés van elkönyvelve, ide szokás beírni az alvállalkozókkal végeztetett tételeket. Mészáros egy másik vállalkozásánál, a főleg vasúti fejlesztéseken dolgozó R-Kord Kft.-nél már átlagosan havi 282 ezer forintot keresett tavaly egy fizikai munkás, egy szellemi munkavállaló pedig bruttó 586 ezret.

Az alulfizetésre való hajlandóság egyébként családban marad: a felcsúti polgármester cége után Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a magasépítéssel foglalkozó Fejér-B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt. fizette a legkevesebbet a dolgozóknak. A vállalkozásnál átlagosan 1452 forint volt egy munkás óradíja.

A KSH adatai szerint 2016-ban az építőipar a nemzetgazdaságon belül a 3. legrosszabbul fizető ágazat volt, 216 ezer forintos átlagkeresettel. Nem véletlen, hogy már tarthatatlan a munkaerőhiány, sok dolgozó elvándorol, sokan mások pedig, akik amúgy dolgoznának, nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.