Hivatalos: Mészáros Lőrinc smucig

Úgy tűnik, nem csak a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor játszott szerepet a felcsúti polgármester meggazdagodásában. A Magyar Nemzet elemezte, hogy a legnagyobb közbeszerzéseket elnyerő építőipari cégek közül melyik hogyan fizeti az alkalmazottait, és kiderült, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. a legfukarabb.

2016-ban a KSH intézményi munkaügy-statisztikai jelentéseiben a bruttó átlagkeresetet 263 200 forinton határozták meg, ehhez képest a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft.-nél a fizikai dolgozók ennél 10 ezer forinttal kevesebbet kaptak (átlagosan 252 ezret), szemben a szellemi munkavállalókkal, akik átlagosan bruttó 423 ezer forinttal mehettek haza.

Így összesítve az óránkénti bruttó átlagbér 1369 forintra jött ki, ami a legkisebb a legnagyobb közbeszerzéseket elnyerő építőipari cégek között, és harmada a legjobban fizető, (a másik nagy Orbán-barát) Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt.-hez képest.

Fotó: Youtube

Persze Mészárosnak – ahogy az építőiparban annyi mindenkinek – van egy régi trükkje: a kiegészítő mellékletben található egyéb igénybe vett szolgáltatások soron 105 millió forintos kifizetés van elkönyvelve, ide szokás beírni az alvállalkozókkal végeztetett tételeket. Mészáros egy másik vállalkozásánál, a főleg vasúti fejlesztéseken dolgozó R-Kord Kft.-nél már átlagosan havi 282 ezer forintot keresett tavaly egy fizikai munkás, egy szellemi munkavállaló pedig bruttó 586 ezret.

Az alulfizetésre való hajlandóság egyébként családban marad: a felcsúti polgármester cége után Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a magasépítéssel foglalkozó Fejér-B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt. fizette a legkevesebbet a dolgozóknak. A vállalkozásnál átlagosan 1452 forint volt egy munkás óradíja.

A KSH adatai szerint 2016-ban az építőipar a nemzetgazdaságon belül a 3. legrosszabbul fizető ágazat volt, 216 ezer forintos átlagkeresettel. Nem véletlen, hogy már tarthatatlan a munkaerőhiány, sok dolgozó elvándorol, sokan mások pedig, akik amúgy dolgoznának, nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel. (MNO)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.