A Peta elnézést kért, amiért befogták és elaltatták egy kislány csivaváját

ÁLLAT
2017 augusztus 17., 12:27
comments 137

Megegyezéssel ért véget az a per, amit egy amerikai család indított az egyik legismertebb állatvédő szervezet, a People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) ellen, miután a szervezet elmondásuk szerint elvitte lányuk egy időre felügyelet nélkül maradt kutyáját, és elaltatták. 

A vád szerint virginiai lány csivaváját egy lakókocsiparkban szedték össze az állam keleti felén, majd rögtön el is altatták, anélkül hogy megvárták volna az előírt öt napos jelentkezési idő leteltét. 

A lány apja, Wilber Zarate nyújtotta be a pert. Úgy látta, hogy a Peta túl széles jogköröket alkalmaz az állatok elaltatásánál, egészséges példányokkal is végeznek, mert azt gondolják, hogy ha az állatnak gazdája van, az egy nem önkéntes fogságot jelent.

A Peta szerint erről szó sincs, és azt állítják, hogy a 2014-ben történt eset egy szörnyű hiba volt. Két, a szervezethez köthető nő Victoria Carey és Jennifer Wood utazott ekkor a virginiai Accomackba, mert elmondásuk szerint egy lakókocsipark vezetője segítségüket kérte kóbor kutyák és macskák befogásában. 

A nők az út során összeszedtek egy póráz és felügyelet nélkül sétáló kutyát, Mayát is. A csivavát még aznap elaltatták. Ezzel megsértették az állam törvényeit is, melyek szerint minimum öt napot kell várni egy kóbor kutya befogása és elaltatása között. A szervezetet a vétségért 500 dolláros bírságra ítélték. 

A tárgyalás szeptemberben indult volna, és a vád képviselői a Peta jelenlegi és korábbi alkalmazottjait is tervezték meghallgatni, hogy a Peta elaltatási szokásairól kérdezzék ki őket. 

Végül megszületett a megállapodás: a család 49 ezer dollárt kap, egy helyi állatvédő szervezet pedig további kétezer dollárt. A család eredetileg hétmillió dolláros kártérítésért perelt. 

A megegyezés után a két fél közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy a Peta sajnálja a történteket, Zarate pedig elfogadta, hogy ez egy egyszeri sajnálatos hiba volt a Peta részéről. 

A leginkább a nagyipari állattartás és az állatkísérletek ellen küzdő Peta a virginiai központjában működtet egy menhelyet, és azokat a kutyákat, melyek betegnek, agresszívnak és vadnak tűnnek az örökbefogadáshoz, el szokták altatni. Elmondásuk szerint ezek jellemzően olyan kutyák vagy egyéb állatok, akiket más otthonok már kidobtak. 

A közleményük szerint évi 25 ezer állaton segítenek, de az évi 2000 elaltatott állat miatt szoktak kritikákat kapni olyan telepektől, melyekben nem altatják el az állatokat. A Peta szerint azért ennyire magas az eutanáziás arányuk, mert befogadnak olyan állatokat is, melyeket más otthonban már nem. (AP, Guardian, a címlapi kép csak illusztráció)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.