Az AfD és a Pegida tüntetett Merkel választási gyűlésein

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt és az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tagjai tüntettek Angela Merkel német kancellár két választási nagygyűlésén csütörtökön.

A szászországi Annaberg-Buchholzban kb. 150 demonstráló gyűlt össze, akik füttyszóval, „takarodj” bekiabálásokkal, és egyebek mellett „Népáruló!” felirattal fogadták a kancellárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét.

A helyi rendőrség összesen 9 bűncselekményt regisztrált. Voltak, akik náci karlendítést mutattak be, mások a gyülekezési törvényt sértették meg vagy bántalmazták a jelenlévőket.

Merkel a több száz ember előtt tartott beszéde elején úgy fogalmazott: „Egyesek csak ordítozni tudnak, mások szeretnének valamit véghezvinni.”

Angela Merkel integet a szimpatizánsainak Annaberg-BuchholzbanFotó: Sebastian Kahnert/dpa/AFP

A kancellár – tekintettel a jelenlévő bevándorlásellenes csoportokra – megvédte a kormánya menekültpolitikáját. Azt mondta, Németország megmutatta, hogy kész segíteni a bajban lévő embereken egy humanitárius krízisben. De azt is kiemelte, hogy a 2015-ös eseményeknek nem szabad megismétlődniük.

A türingiai Apolda településen kb. 30 ember tüntetett a kancellár ellen a szászországihoz hasonló transzparensekkel. Merkel erre csak annyit mondott: „Ezt már ismerjük.” (MTI)