Kérvényt nyújtott be a Ku-Klux-Klan, hogy keresztet égethessenek egy hegy tetején, de elutasították az igényüket

2017 augusztus 17., csütörtök 7:47
80

A Georgia államban található Stone Mountain emlékpark igazgatósága elutasította a szélsőjobboldali szervezet kérelmét, hogy október 21-én keresztet égethessenek a park területén található hegy tetején. 

A hegy fontos helyszín a KKK életében, itt alapították meg másodszor a szervezetet 1915-ben. 

Joey Hobbs, a KKK "szent lovagja" ezért hivatalos kérelmet nyújtott be a park igazgatóságához. Azt írta, hogy 20 ember venne részt a rendezvényen, amin meggyújtanának egy keresztet a hegy tetején, majd 20 perc után már ott se lennének. 

Kérését nem meglepő módon elutasították. A határozatban az emlékhely vezetősége kifejtette azt is, hogy elítélik a Ku-Klux-Klan hitét és cselekedeteit, és szerintük az elutasítása a kérelemnek minden fél érdekét szolgálja. 

A park szóvivője később kitért arra is, hogy ismerve a KKK történelmét, a keresztégetés megfélemlítő tett lenne. A Ku-Klux-Klan korábban az üldözött feketéknek üzent lángoló keresztekkel. 

A parkban található egy hegybe vájt emlékmű is, ami olyan déli, konföderációs alakokra emlékezik, mint Jefferson Davis, Stonewall Jackson és Robert E Lee. Az elmúlt években többször is szerveztek fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok rendezvényeket, de jellemzően ezeken több ellentüntető volt, mint résztvevő. 

Az igazgatóság biztonsági okokra hivatkozva 2016 áprilisában lefújt már egy rendezvényt, mert csak pár tucat náci jelent meg, viszont több száz ellentüntető. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt