Kérvényt nyújtott be a Ku-Klux-Klan, hogy keresztet égethessenek egy hegy tetején, de elutasították az igényüket

külföld
2017 augusztus 17., 09:47

A Georgia államban található Stone Mountain emlékpark igazgatósága elutasította a szélsőjobboldali szervezet kérelmét, hogy október 21-én keresztet égethessenek a park területén található hegy tetején. 

A hegy fontos helyszín a KKK életében, itt alapították meg másodszor a szervezetet 1915-ben. 

Joey Hobbs, a KKK "szent lovagja" ezért hivatalos kérelmet nyújtott be a park igazgatóságához. Azt írta, hogy 20 ember venne részt a rendezvényen, amin meggyújtanának egy keresztet a hegy tetején, majd 20 perc után már ott se lennének. 

Kérését nem meglepő módon elutasították. A határozatban az emlékhely vezetősége kifejtette azt is, hogy elítélik a Ku-Klux-Klan hitét és cselekedeteit, és szerintük az elutasítása a kérelemnek minden fél érdekét szolgálja. 

A park szóvivője később kitért arra is, hogy ismerve a KKK történelmét, a keresztégetés megfélemlítő tett lenne. A Ku-Klux-Klan korábban az üldözött feketéknek üzent lángoló keresztekkel. 

A parkban található egy hegybe vájt emlékmű is, ami olyan déli, konföderációs alakokra emlékezik, mint Jefferson Davis, Stonewall Jackson és Robert E Lee. Az elmúlt években többször is szerveztek fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok rendezvényeket, de jellemzően ezeken több ellentüntető volt, mint résztvevő. 

Az igazgatóság biztonsági okokra hivatkozva 2016 áprilisában lefújt már egy rendezvényt, mert csak pár tucat náci jelent meg, viszont több száz ellentüntető. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.