Erdogan arra biztatta a Németországban élő törököket, hogy ne szavazzanak a nagy pártokra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A török államfő egy isztambuli rendezvényen beszélt pénteken, ahol kitért arra is, mennyire megromlott országa viszonya Németországgal. Erdogan elítélte a német politika mainstream pártjait, és az Angela Merkel vezette CDU-t, illetve a szociáldemokratákat és a zöldeket egyenesen Törökország ellenségeinek nevezte.

Ezek azok a pártok, melyek határozottan elítélték a közelmúltban a török kormány autoriter fellépését, illetve a súlyos emberi jogi túlkapásokat. A helyzeten csak rontott, hogy Törökországban német állampolgárokat is őrizetbe vettek a közelmúltban. 

Erdogan most válaszul arra biztatta a Németországban élő törököket, hogy ne támogassák a közelgő választásokon ezeket a pártokat. Eltérő becslések szerint mintegy 2,5-4 millió Törökországból emigrált, vagy első- vagy másodgenerációs török bevándorló élhet Németországban. A török elnök szerint ez büszkeségi kérdés, és olyan pártokra kéne szavazniuk inkább, melyek nem ellenfelei Törökországnak. (AP, WaPo)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.