Erdogan arra biztatta a Németországban élő törököket, hogy ne szavazzanak a nagy pártokra

külföld
2017 augusztus 18., 12:52
comments 152

A török államfő egy isztambuli rendezvényen beszélt pénteken, ahol kitért arra is, mennyire megromlott országa viszonya Németországgal. Erdogan elítélte a német politika mainstream pártjait, és az Angela Merkel vezette CDU-t, illetve a szociáldemokratákat és a zöldeket egyenesen Törökország ellenségeinek nevezte.

Ezek azok a pártok, melyek határozottan elítélték a közelmúltban a török kormány autoriter fellépését, illetve a súlyos emberi jogi túlkapásokat. A helyzeten csak rontott, hogy Törökországban német állampolgárokat is őrizetbe vettek a közelmúltban. 

Erdogan most válaszul arra biztatta a Németországban élő törököket, hogy ne támogassák a közelgő választásokon ezeket a pártokat. Eltérő becslések szerint mintegy 2,5-4 millió Törökországból emigrált, vagy első- vagy másodgenerációs török bevándorló élhet Németországban. A török elnök szerint ez büszkeségi kérdés, és olyan pártokra kéne szavazniuk inkább, melyek nem ellenfelei Törökországnak. (AP, WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.