Erős címlapokkal jelentkeznek a legnagyobb amerikai lapok Charlottesville után

külföld
2017 augusztus 18., 06:28
comments 318

Nem is maga a szélsőjobboldali támadás, hanem az arra adott elnöki reakció volt, ami igazán tematizálta most a legismertebb heti folyóiratok címlapjait. A New Yorker és az Economist is Donald Trumpot rakta címlapjára, azért, mert az elnök nem ítélte el egyértelműen a rasszista erőszakot.

Az Economist szerkesztőségi vezércikket is közölt a témában, és ebben azt írták, Trump politikailag és erkölcsileg is alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. A cikk szerint Trump ugyan nem hirdeti a fehér felsőbbrendűséget, de mégis megbukott a legegyszerűbb politikai teszten: nem volt képes elítélni a nácikat. Ami után még a Ku-Klux-Klan egykori vezetője, David Duke is gratulált neki. 

Trump rögtön a charlottesville-i merénylet után valóban nem ítélte el egyértelműen a neonáci tüntetőket, és azt mondta, több oldal is felelős az erőszakért, másnap viszont újabb közleménnyel jelentkezett, melyben egyértelműbben fogalmazott. Majd jött a híressé vált keddi sajtótájékoztatója, ahol ismét visszatáncolt, és többek között arról beszélt, hogy mindkét oldalon voltak kiváló emberek a tömegben. 

Ez pedig a Time címlapja a héten:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.