Kifejezetten nők ellen irányult a finnországi késelés

Pénteken egy késes támadó megsebesített tíz embert a finn Turku központjában. Nyolcan megsérültek, két ember meghalt. A halottak finnek, a sérültek között egy olasz, két svéd és egy brit van.

A finn nyomozóiroda terrortámadásnak minősítette az esetet. A hatóságok azóta azt is megerősítették, 

kifejezetten nők elleni támadásról van szó. 

Egy szemtanú, aki a támadás idején egy kávézóban ült, arról számolt be, hogy egyszer csak egy fiatal nő kiabálását hallotta, majd a tömegek mozgolódását látta, végül egy férfit, akinek kés volt a kezében és megszúrt egy nőt. Ezután egy másik nő berohant a kávézóba, térdére borulva zokogni kezdett és azt kiabálta,

„Valakinek felhasították a nyakát”

A sérültekből négyet még kórházban kezelnek, közülük hármat súlyos sérülésekkel. A többieket szombaton elengedik.

Az elkövetőt, egy 18 éves marokkói állampolgárt a rendőrök lábon lőtték és letartóztatták. Azóta további öt embert, köztük négy marokkói állapolgárt is őrizetbe vettek, de még nem biztosak benne, nekik milyen közük van a támadáshoz. 

A 18 éves támadó 2016-ban menedékkérőként érkezett Finnországba. (The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó