120 gázpalackkal készültek a támadásra a katalóniai merénylők

A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt több pokolgépes merényletet készített elő, a rendőrség 120 butánggázpalackot talált egy alcanari házban, jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.

A 12 tagú terrorsejt tagjai a Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában. Az alcanari ház szerda éjjel robbant fel,  az ott talált emberi maradványokból sikerült már azonosítani két személyt.

A felrobbant ház Alcanarban.Fotó: Tjerk Van Der Meulen/dpa Picture-Alliance/AFP

A katalán rendőrfőnök már a csütörtöki barcelonai merénylet után arról beszélt, hogy a ház bérlői robbanóeszközök készítésével kísérleteztek. A nyomozók úgy gondolják, hogy a barcelonai Las Ramblas sétálóutcán végighajtott kisteherautóban csak egyetlen ember volt, azt még nem tudják megerősíteni, ki volt a gázoló.

A rendőrfőnök nem zárta ki, hogy a barcelonai merénylet feltételezett elkövetője átszökhetett Franciaországba, „nincs erről információnk, de nem zárhatjuk ki” - mondta Trapero hozzátéve, hogy megerősítették a határellenőrzést rögtön a barcelonai és a cambrilsi merényletek után.

Azt is elmondta, hogy a merényleteket elkövető terrorsejt 12 tagja közül egyetlen embe sem hozható összefüggésbe korábbi terrorcselekményekkel. „Nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy az északnyugati Ripollban élő fiatalemberek egy csoportja miként radikalizálódott” - tette hozzá.

A terroristák családtagjai sem tudták állítólag, hogy a fiatalok szervezkednek, hiszen volt munkájuk, kocsijuk, tanultak, beilleszkedtek a társadalomba.

Egy másik rendőrségi illetékes elmondta, hogy három bérelt kisteherautót hoztak kapcsolatba a terrorsejt fő alakjával. Valamennyit a 22 éves Junesz Abujakub bérelte hitelkártyával, a férfit tartják a 13 halálos áldozatot szedő barcelonai gázolás  elkövetőjének. Abujakub szökésben van. A rendőrök Ripoll és Manlleu térségére összpontosítva, hatalmas erőkkel keresik.

A nyomozók feltételezik, hogy a kocsikat robbanóanyagokkal akarták megtömni, hogy nagyszabású támadást kövessenek el. A terv akkor változott meg, amikor az alcanari ház, ahol előkészítették a támadást, szerdán felrobbant.

A nyomozás egy eltűnt imámra is összpontosít, akiről feltételezik, hogy meghalhatott a szerdai házrobbanásban. 

A spanyol sajtó szerint Abdelbak esz-Szatti imám radikalizálta a Ripollból származó marokkói fiatalokat. A kedd óra eltűnt férfi lakhelyét szombaton újra átkutatta a rendőrség. Esz-Szatti júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet és azóta nem látták őt a környéken.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy kisteherautó a gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük nagyon sok külföldi. A gázoló elmenekült.

Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, a hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség Cambrils városában lelőtt öt terroristát, és egyikükről, bizonyos Moussa Oukabirről eddig azt feltételezték, hogy ő a barcelonai merénylet értelmi szerzője és elkövetője. (BBC/MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.