5 év után elválhatott a férjétől egy indiai nő, mert nem volt vécéjük

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Indiában a törvény szerint csak bizonyos esetekben, például családon belüli erőszak vagy kegyetlen bánásmód miatt válhat el egy nő a férjétől.

De most India legnagyobb államában, Rádzsasztánban egy helyi bíróság megadta az engedélyt a válásra a huszonéves feleségnek, aki 2015-ben arra hivatkozva nyújtotta be a keresetét, hogy a férje öt év alatt sem volt képes beszerezni egy vécét, és így a nő a közeli földekre volt kénytelen eljárni a dolgát végezni. A bíró szerint ugyanis a kínzás egyik formája valakit arra kényszeríteni, hogy a szabadba járjon szarni.

Indiában vidéken komoly gond, hogy rengeteg háztartásban nincsen vécé, így sok nő kénytelen megvárni, míg leszáll az este, és a sötétben kimenni a természetbe, a széklet visszatartása pedig sok esetben okoz egészségügyi problémát. A kormány ezért célul tűzte ki, hogy 2019-re minden háztartásban legyen vécé, de ez a terv több helyen is ellenállásba ütközött. Az Unicef szerint India lakosságának fele nem használ vécét. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.