5 év után elválhatott a férjétől egy indiai nő, mert nem volt vécéjük

külföld
2017 augusztus 20., 17:43
comments 304

Indiában a törvény szerint csak bizonyos esetekben, például családon belüli erőszak vagy kegyetlen bánásmód miatt válhat el egy nő a férjétől.

De most India legnagyobb államában, Rádzsasztánban egy helyi bíróság megadta az engedélyt a válásra a huszonéves feleségnek, aki 2015-ben arra hivatkozva nyújtotta be a keresetét, hogy a férje öt év alatt sem volt képes beszerezni egy vécét, és így a nő a közeli földekre volt kénytelen eljárni a dolgát végezni. A bíró szerint ugyanis a kínzás egyik formája valakit arra kényszeríteni, hogy a szabadba járjon szarni.

Indiában vidéken komoly gond, hogy rengeteg háztartásban nincsen vécé, így sok nő kénytelen megvárni, míg leszáll az este, és a sötétben kimenni a természetbe, a széklet visszatartása pedig sok esetben okoz egészségügyi problémát. A kormány ezért célul tűzte ki, hogy 2019-re minden háztartásban legyen vécé, de ez a terv több helyen is ellenállásba ütközött. Az Unicef szerint India lakosságának fele nem használ vécét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.