30 éve tünteti el Berlin falairól a neonáci feliratokat a 70 éves nő

külföld
2017 augusztus 21., 09:26
comments 111

„Amikor először leszedtem egy matricát, nagyon jól esett, hogy csináltam valamit.”

mesélte Irmela Mensah-Schramm a Quartznak. A 70 éves berlini nőről a német sajtóban bőven születtek már cikket, de most a nemzetközi lapok is rátaláltak. Az első letépett matrica Rudolf Hesst éltette, mindez 1986-ban történt.

Azóta eltelt 30 év, de Mensah-Schramm még mindig akcióba lép, ha szélsőjobboldali matricát vagy felfestést talál Berlinben. „Ha én nem tenném, ki tenné meg?” – mondja erről. Akcióit nem mindig fogadták lelkesen, volt, hogy neonácik ütötték meg, és az is előfordult, hogy rongálásért a hatóságok szabtak ki rá büntetést. De ezek az alkalmak sem szegték kedvét: ha neonáci üzenetet fedez fel a városban, lépnie kell. 

A lekapart vagy átfújt üzeneteket mindig le is fotózza, így fordulhatott elő, hogy a több mint százezer (!) eltávolított gyűlöletjel egy része egy kiállításnak a része lett, ami jelenleg is látható a német történeti múzeumban Berlinben. Tavaly pedig három évtizedes elszántságáért cserébe megkapta a Göttinger Béke Díjat is. 

link Forrás

Mensah-Schramm a Quartznak arról beszélt, hogy a 2015-ös menekültválság után drasztikusan megnőtt a gyűlölettel teli, szélsőjobboldali üzenetek száma a város terein, ráadásul az is látványos, hogy sokkal több csoport állt ezek mögött, mint ahányan korábban matricáztak vagy graffitiztek. 

A menekültválság előtt is sok volt a matrica persze, de azok szerinte más jellegűek voltak. Feltűnő például, hogy mára kevesebb lett az antiszemita matricák száma, mivel a szélsőjobb új ellenséget talált magának a menekültekben. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen eltűntek volna, Mensah-Schramm idén is kapart le ilyeneket szép számmal. 

Az egykor egy értelmileg sérült gyerekek iskolájában tanárként dolgozó nőre nagy hatással volt, amikor a nyolcvanas években ellátogatott egy koncentrációs táborba. Utána nem sokkal kaparta le az első matricáját. 

Mensah-Schramm szerint a rendőrség nem sokat tesz azért, hogy fellépjenek a matricázók ellen. 

A nő saját bevallása szerint is megterhelő mentálisan állandóan a szélsőjobboldali tartalmakkal foglalkozni, van, hogy teljesen kimerül tőle a nap végére. De nem tervezi feladni. Tervei szerint az elpusztított matricákkal országos kampányra indul, hogy iskolákban is megmutassa, milyen fontos fellépni a szélsőjobboldali gyűlölettel szemben. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.