Az MTI kihagyta ünnepi tudósításából a részt, amikor a püspök a kormányt bírálta

POLITIKA
2017 augusztus 21., 06:56
comments 174
Résztvevõk a Szent István-napi ünnepi szentmisén a budapesti Szent István-bazilika elõtt 2017. augusztus 20-án
photo_camera Résztvevõk a Szent István-napi ünnepi szentmisén a budapesti Szent István-bazilika elõtt 2017. augusztus 20-án Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Ritkán történik olyan, hogy egy ország legnagyobb ünnepén a katolikus egyház egyik vezetője ünnepi beszédében nyíltan bírálja az aktuális magyar kormányt. Amikor megesik, azt akár hírértékűnek is gondolhatnánk. Most, hogy megesett, mégis elég sokak figyelmét elkerülte, mert a hivatalos magyar állami hírügynökség, melynek tudósítása alapján a legtöbb magyar sajtótermék beszámolt az augusztus 20-i, a budapesti Szent István Bazilikánál tartott szentmisén elhangzottakról, kihagyta tudósításából a kormánnyal szemben kritikus mondatokat.

A Bazilikánál Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét, melynek fő szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt. Az ünnepélyes felszólalás közepe táján Veres váratlan bírálatot fogalmazott meg a kormánnyal szemben.

"Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…"

Veres a beszéde további részében nem fejtette ki részletesebben, hogy pontosan mi is a baj az állami lombikbébiprogrammal. (UPDATE: minden bizonnyal az, hogy a programban több embriót hoznak létre mesterséges körülmények között, mint amennyit beültetnek, a számfeletti embriókat pedig idővel elpusztítják.) 

Az viszont kiderült, hogy Veres önmagával és hitbéli társaival sem elégedett, szerinte ugyanis az európai társadalom szekularizációjáról részben "korunk keresztényei" is tehetnek, akik "nem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. Langyos keresztények pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról, és másokat Krisztus követésére hívni".

Veres András teljes beszédét a katolikus portál, a Magyar Kurír közölte. Az MTI tudósítását az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Veres András: Európa a teljes önfeladás küszöbéhez érkezett

Budapest, 2017. augusztus 20., vasárnap (MTI) - A keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén, vasárnap Budapesten.

Veres András homíliájában kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelőség nehezedik minden keresztény ember vállára.

Azt kérte, hogy "bátor őszinteséggel" vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből.

Az MKPK elnöke Szent II. János Pál pápát idézte, aki szerint "egy olyan hit, amelyik nem válik kultúrává, rosszul befogadott, rosszul megélt és rosszul továbbadott hit".

Hozzátette: nemcsak a múlt hibái vezettek a társadalom szekularizációjához, korunk keresztényei sem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. "Langyos keresztények" pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról és másokat Krisztus követésére hívni - figyelmeztetett.

Kitért arra: nagy felelősség egy országot, egy gyárat, egy intézményt vezetni, de sokkal nagyobb "lelkeket vezetni", gyermekeket nevelni. A hit továbbadása és a hitre nevelés a legfontosabb feladat, mert elbizonytalanodott, sok vonatkozásban értékvesztett világunkban csak ez tud biztos alapot, erőt, bátorságot adni az embernek.

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István bevezette a magyarságot az ezer évvel ezelőtti Európa keresztény népeinek közösségébe. A kereszténység Európa népeinek kultúrájában ihlető erő volt, nem szürkévé és egyformává tette a népeket, hanem abban segített, hogy mindegyik a saját gazdagságát fejlessze tovább - mondta.

Erdő Péter kiemelte, Szent István hitében szilárd alapra talált, és erre az alapra akarta építeni országának életét. Nagy reformokat hajtott végre, ezek tették lehetővé népének megmaradását.

Hűségre és megújulásra van szükség korunkban is. "Keresztény hitünk ma ihletőnk lehet, hogy megtaláljuk helyünket a változó világban, amelyet ma is kísér Isten gondviselő szeretete" - fogalmazott a bíboros.

A szentmisén Erdő Péter megáldotta az új kenyeret.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, előtte vonultak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter és - a Budapesten tartózkodó - I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, a diplomáciai testület tagjai, majd a plébániák zarándokcsoportjai.

A körmenet - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Széchenyi István tér - Zrínyi utca útvonalon haladt.

A szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Tarlós István főpolgármester, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye, Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

(Via Szemlélek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.