Erdőtüzek pusztítanak a horvát tengerparton és Hvar szigetén

"A dolgok kicsúsztak az ellenőrzés alól."

A kétségbeesett mondat az N1 horvát hírcsatorna szerint Zeljko Sosatól, a zadari  tűzoltóság parancsnokától származik. Zadar megye tengerpartjain illetve Hvar szigetén súlyos erdőtüzek pusztítanak, és az erős szél csak ront a helyzeten. Sosa szerint mindent elkövetnek, hogy megvédjék a házakat, szőlőket, de még nem tudták megállítani a lángok terjedését.  

Vasárnap este Benkovac környékén 10-15 helyen ütött ki tűz, aminek oltását megnehezíti az MTI szerint az is, hogy a terep szinte megközelíthetetlen. Az sem kizárható a tűzoltók szerint, hogy szándékos gyújtogatás történt. A helyzet annyira súlyos, hogy már a hadsereg is segíti az oltást. A kritikus helyzet miatt lezárták az A1-es autópályát Zadar és Sibenik között.  

Hvar szigetén is tűzvész tombol. Több tucat tűzoltó küzd a lángokkal, de ott repülőgépek és helikopterek is segítik az oltást. 

Országszerte komoly kihívást jelent a horvátoknak a forró nyár és a szárazság. Nyár eleje óta 243 tűzesetben kellett helytállniuk a tűzoltóknak.  

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.