Tankerhajónak ütközött a John S. McCain, tíz tengerész eltűnt

A USS John S. McCain Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló, amely augusztus 20-án egy tankerhajóval ütközött a Malaka-szorosban, Szingapúr közelében.Fotó: GAVIN SHIELDS/AFP

Tíz amerikai haditengerésznek nyoma veszett, öt megsérült, amikor hajójuk, a USS John S. McCain - a 2008-as republikánus elnökjelölt édesapjáról elnevezett romboló - egy tankerhajóval ütközött Szingapúr közelében hétfő hajnalban, Amerikai és szingapúri hajók és helikopterek is az áldozatok keresésére indultak.

Szingapúr a világ legforgalmasabb kikötője. A McCain, egy Aegis rakétavédelmi rendszerrel ellátott rakétaromboló dél-kínai-tengeri őrjárata végeztével tért volna be a kikötőbe, amikor a Malaka-szorostól keletre, helyi idő szerint 5:24-kor összeütközött a szintén Szingapúrba tartó, libériai zászló alatt hajózó Alnic MC-vel. A közel kilencszáz kilométer hosszú Malaka-szoros ugyan a világ egyik legforgalmasabb vízi útja, de a szakértők szerint nagyon jól feltérképezett és jól szabályzott.

Az Alnic MC több mint háromszor akkora, mint a 8300 tonnás McCain, amely az első jelentések szerint komoly sérüléseket szenvedett, de a friss hírek szerint saját erejéből halad a kikötő felé.

A baleset amerikai idő szerint vasárnap este történt, így a riportereknek még volt alkalmuk reagáltatni rá Trumpot, aki épp visszatért a Fehér Házba. "Hát, ez nagyon szomorú" - nyilatkozta az elnök, majd kicsit később azt tweetelte, hogy imádkozik a McCain fedélzetén lévőkért.

Két hónapon belül ez már a második súlyos balesete az amerikai flotta Csendes-óceáni térségben állomásozó hajóinak. A USS Fitzgerald és egy konténerhajó hét amerikai tengerész halálával járó ütközéséről a haditengerészet nemrég adta ki a hajó parancsnokait elítélő jelentését a történtekről. (Via The Washington Post)