18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Váratlan fordulat: nem csak szopatni tud, érzelmei és gondolatai is vannak Pumped Gabónak

tévé
2017 augusztus 21., 18:58
comments 200

A Pumped Gabó életéről szóló dokumentumfilm-sorozat második évadát augusztus 21-től minden hétfőn este tíztől adják az RTL Spike-on. Én az első két részt premier előtt megnézhettem. Szily László elemzését az első évadról ide kattintva lehet elolvasni.

A Pumpedék – Bikiniszezon névre hallgató második évadot a készítők könnyed nyári évadnak tervezték, olyasminek, ami csak arra való, hogy valamit lehessen nézni vasalás közben. Az előre megírt hangulatot jól összefoglalja a sajtóanyagban kapott színes, gumimatracos-cukorkás látványvilág:

Jegyezd meg, hova fotosopolták Soma bajszát, a randomcsajok hashtaget és a laza Balaton Sound aftermovie hangulatot, mert a műsorban ezek közül semmit sem találsz majd meg. Az élet ugyanis úgy hozta, hogy a főszereplő élete az első évad után nagyjából összeomlott, és Pumped egzisztenciális válsága felülírt minden forgatókönyvet.

Az anyja már nem ad neki pénzt csak úgy, a tesója az eddiginél is jobban basztatja, amiért egy semmirekellő munkanélküli. Szerelme, Ági szakított Gabóval, mert az képtelen volt megkomolyodni és összejött egy másik csávóval, aki Gabónál sokkal gazdagabb, és Ági szívesen is szülne neki gyereket.

Gabónak, akit eddig a promiszkuitás élő szobraként ismertünk meg, most az egész agyát Ági visszaszerzésének gondolata tölti ki. Pánikszerűen megdug valakit, idegesen tombol, sír, majd az asztalra csap:

ÁGI AKKOR IS AZ ÉN CSAJOM, HA MÁSSAL VAN!

Mondjuk amikor rájöttem, hogy épp egy kivetítőn néztem, ahogyan a félmeztelen Gabó testápolót ken szét az egy szál bugyiban fekvő Ági hátán és közben azt mondja neki, hogy

"sok a mitesszer a hátadon, mert nem baszol eleget",

felmerült bennem a kérdés, ha Gabó részese lehet egy ennyire bensőséges pillanatnak, mi mást kívánhat még Ágitól? De aztán eszembe jutott, hogy ebben a műsorban az összes kapcsolat a szó minden értelmében nyitott, Pumpedék baráti társaságának szerelmi és szexuális életét kizárólag házibulikon, hangosan szokták megvitatni, és itt a szerelmespárok akkor is csókolóznak meg szexelnek egymással, ha éppen halálosan össze vannak veszve vagy éppen mással járnak.

Ági felhívja Gabót, azt mondja neki: „szeretnék pár szót váltani veled, hogy amikor összefutunk a Soundon, ne olyanok legyünk, mint két izé”. Néhány óra múlva találkoznak, és Ági műkörmeivel malmozva még mindig csak annyit tud mondani,

"...amikor bent találkozunk, ne olyanok legyünk már, mint két izé." 

Ez így leírva unalmasnak tűnik, de képernyőn nézve teljesen egyértelmű, milyen érzelmi és hangulatbeli különbség van a két "ne legyünk olyanok, mint két izé" között. Teljesen tiszta, milyen dramaturgiai szerepe van ennek az egy helyben toporgásnak. Aki nézi, annak nem a dögunalom, hanem az jut eszébe, mennyire nehéz dolog a szerelem.

"Itt vagyok a Balaton Soundon és nem tudom jól érezni magam. Látom mindenfelé a szerelmespárokat és csak te jutsz eszembe, hogy egy másik faszon ugrálsz. (...) Úgyhogy menj a gecibe!"

- zárja le a beszélgetést Gabó. Sár és Gyűlölet van az alján minden csillogó, nagy szerelemnek.

Sokszor a Győzike Show jut eszembe Pumpedékről, de egy központi kérdésben egyáltalán nem hasonlítanak. Amíg a Győzike főleg nyilvánvalóan megírt túltolt drámákból állt, a Pumpedék legerősebb pillanatai sosem azok, amiket egy operatőr vett fel tökéletesen képminőségben, hanem amiket a délután háromkor még az ágyában baukóévázó Gabó mond bele a szelfikamerájába. 

Mi olyan csodálatos még a műsorban? Pumped Gabó túl hosszúnak talál egy Velvet-cikket a nyitott kapcsolatokról, ezért felolvastatja a Google fordítóval. Pumped azt mondja egy közhelyesen szemüveges informatikus srácnak, hogy „ahhoz képest jól vágod a témát, hogy nem úszol pinatengerben”, majd folytatják a lelkizést. Soma kölcsönad Pumpednek 500 ezer forintot a Való Világos nyereményéből, amit ugye úgy keresett, hogy néhány hónapig fetrengett egy luxuslakásban és ingyen kajált. Vicces belegondolni, hogy a pénz megkeresésének módja predesztinálta, hogyan lesz elköltve. És másból sem áll a Pumpedék, mint ezekhez hasonló iszonyatosan vicces darabkák egymásutánjából, miközben Pumped megpróbálja összeszedni magát, hogy megmutassa a világnak, a barátnőjének és saját magának, Pumped Gabó nem csak egy név.

Pumpedből nem belülről jövő önmegvalósítási vágy, hanem a helyzet kényszeríti ki, hogy embert faragjon magából, de a lényeg, hogy legalább megpróbálja. Pumped a lelke mélyére ás és onnan olyan tulajdonságokat kapar ki, amikről eddig nem is tudta, hogy léteznek. Annyit sikerül kiderítenie magáról, hogy talán főnök szeretne lenni, ami nem sok, de mit lehet tenni, ha csak ez az egy irány van, akkor ebből kell dolgozni, és Pumped el is indul dolgozni. És ez becsülendő. 

Az alapján, amit eddig láttam, ez a műsor nem Pumped Gabóról, egy kigyúrt baszógépről szól, akinek a pénz fehérjeporrá válik a kezei között, tárgyként használja a nőket, csúnyán beszél és mindenhova félmeztelenül megy.

photo_camera Fotó: Foto: Juhasz G. Tamas/Foto: Juhasz G. Tamas

Ez a műsor Szabó Gáborról, a nyolc általánost végzett munkanélküli fiatalról szól, aki egy nap rádöbben, hogy hiába ismeri egy ország a nevét, mindent elveszíthet, ami fontos neki a világon, ha az egész életét úgy éli le, hogy délután egykor felkel, iszik egy fehérjét és úgy bókol a barátnőjének, hogy útszéli kurvához hasonlítja. Eddigi sikereiért verejtékkel küzdött, most eljött a könnyek ideje. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.