Bíróság elé álltak a barcelonai terrortámadás gyanúsítottjai

2017 augusztus 22., kedd 12:51
100

A múlt heti barcelonai terrortámadás több feltételezett kitervelője is a közelmúltban Franciaországban járt a francia belügyminiszter elmondása szerint. 

Gérard Collomb kedden beszélt arról, hogy az újabb bizonyítékok abba az irányba mutatnak, hogy egy nemzetközi terrorsejt állhatott a két merénylet mögött. Az Audit, amivel a terroristák az emberek közé hajtottak Cambrilisnál, nemrég Párizs környékén fotózta le egy traffipax. 

Collomb elmondása szerint a csoport kevés időt töltött Párizsban, hamar távoztak. A francia sajtó korábban arról írt, hogy a terroristák egy héttel a merényletek előtt járhattak a városban. 

A miniszter beszélt arról is, hogy a 15 ember haláláért felelős terroristák nem voltak ismertek a francia hatóságok számára. 

A francia miniszter megszólalásával párhuzamosan a katalán rendőrség Belgium felé fordult, mivel a merényletek kitervelésével gyanúsított imám, Abdelbaki Es Satty többször járt az országban, sőt 2016 elején több hónapot ott is töltött. 

Ha ez tényleg így volt, az azt jelenti, hogy épp a brüsszeli reptér és metróállomás elleni merényletek előtt kevéssel tartózkodott sokat az országban. A belga és a spanyol hatóságok már felvették a kapcsolatot egymással az ügyben. 

Közben a múlt heti merényletekkel összefüggésben letartóztatott négy férfi megjelent egy madridi bíróság előtt. A két merénylet elkövetésével összesen 12 embert vádolnak egyelőre, közülük nyolc ember meghalt. 

Fotó: STRINGER/AFP

A négy letartóztatott egyike Driss Oukabir volt, akinek az útlevelét megtalálták az üres furgonban, amivel Barcelonában a tömegbe hajtottak. Oukabir feladta magát a rendőrségen, elmondása szerint öccse, Moussa Oukabir lopta el a papírjait. Moussa Oukabirt a rendőrség lelőtte Cambrilisnál. 

A másik három letartóztatott marokkói származású férfi, Mohammed Aalla, Salh el-Karib és Mohamed Houli Chemal volt. A vádirat szerint mindhármuknak közük volt a merényletekhez. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt