Egy 17 éves iskolás fiú meggyilkolása vitte ki az utcára a Duterte-féle mészárláshoz szokott Fülöp-szigetekieket

külföld
2017 augusztus 22., 20:30
comments 178

Már másfél éve, Rodrigo Duterte megválasztása óta tombol az államilag engedélyezett erőszak a Fülöp-szigeteken: jóval több, mint tizenötezer embert öltek meg rendőrök és maszkos férfiak bármiféle ítélet nélkül, egyszerűen azért, mert valaki azt gyanította róluk, hogy közük van a drogkereskedelemhez. Ezalatt az idő alatt a szigetország lakói az immunitásig hozzászoktak a véres holttestek látványához.

Az alábbi videó viszont, amin marcona rendőrök egy sötét mellékutcába vonszolják a 17 éves Kian Lloyd Delos Santost, ahol később agyonlőtték, valamit megváltoztatott.

link Forrás

A fiú története összefogta az országot a Duterte-rezsim gyilkosságaival szemben, és másfél éve nem látott tüntetéshullám bontakozott ki. Az országban nagy tekintélyű katolikus egyház és több Duterte-párti politikus is szólt emelt a végeláthatatlannak tűnő gyilkoláshullám miatt.

A 17 éves fiú megölésénél egyébként először azt állította a rendőrség, hogy a fiú lőtt először. Tanúvallomásokból és a fenti videóból viszont kiderült, hogy valójában elhurcolták egy mellékutcába, ahol adtak neki egy fegyvert, hogy fusson el vele, és akkor lelőtték. A fiú a tanúk szerint sírt, és azt kiabálta, hogy "hadd menjek haza, iskola van holnap". Azóta maga Duterte is elismerte, hogy "információk", amik alapján megölték a fiút, lehettek akár hamisak is. (Telegraph, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.