Történt bűncselekmény a VIII. kerületi rendelő felújításánál, de a rendőrség nem tudja megtalálni a tettest

bűnügy
2017 augusztus 22., 11:24
comments 83

A Direkt36 írt még tavaly októberben arról, hogy egy nagyértékű VIII. kerületi közbeszerzést valótlan információk közlésével nyert el egy építőipari konzorcium. 

A lap cikke után rendőrségi nyomozás is indult az ügyben, de a Direkt36 most arról ír, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós- és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya most felfüggesztette az eljárást, mivel szerintük a 

bűncselekmény ugyan megtörtént, de az elkövető kilétét nem tudták megállapítani.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítására 2014-ben írtak ki közbeszerzést. A közel egymilliárdos projektet az EU-Line Zrt. nevű cég által vezetett konzorcium nyerte el. A pályázat során a konzorciumnak bizonyítania kellett, hogy korábban csinált már hasonló munkát. A cégcsoport azzal érvelt, hogy egyik tagjuknak Uruguayban voltak már ilyen megbízásai, azonban a lap kiderítette, hogy ez nem volt igaz. 

Az ügyben Tényi István tett feljelentést, és ő is értesítette most a lapot, hogy megszűnt a nyomozás. Mint cikkükben írják, a Tényinek elküldött rendőrségi határozatban az szerepel, hogy “a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megvalósult”. Hozzátették azonban, hogy nem sikerült bizonyítani azt, hogy az EU-Line vezérigazgatója tisztában volt azzal, hogy hamis igazolást nyújt be.

“A nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a valótlan tartalmú hamis magánokiratot szándékosan felhasználó személy kiléte megállapítást nyerne nem volt lehetséges” – áll a rendőrségi határozatban, amely szerint ha az elévülési határidőn belül “az elkövető kiléte megállapítást nyerne”, akkor ellene eljárást fognak indítani.

A rendelőintézet felújítása tavaly befejeződött, Kocsis Máté önkormányzata pedig azt közölte a lappal, hogy nem vizsgálják a közbeszerzést: “Az önkormányzatoknak nem feladatuk vizsgálni a közbeszerzésekre jelentkező cégeknek sem a tulajdonosi szerkezetét, sem referenciáik valóságtartalmát”. 

Az EU-Line Zrt. – amelynek szokatlan tulajdonosi hátteréről korábban írt már a Direkt36 – az Auróra utcai beruházásról szóló cikk megjelenése óta újabb megbízásokat is elnyert a VIII. kerületi önkormányzattól. Akkor a lap megkérdezte az önkormányzatot, hogy helyénvalónak tartják-e, hogy továbbra is megbízást adnak egy olyan cégnek, amely korábban valótlan információk alapján nyert el egy nagyértékű szerződést, de nem válaszoltak a kérdésre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.