Az élsportolók székletéből csinálnának teljesítményfokozó tablettát

egészség
2017 augusztus 23., 10:29
comments 104

A Harvard Egyetemen nem a human centipede doppingra hangolt változatán dolgoznak, hanem azt kutatják, hogy az ember bélrendszerében élő baktériumok hogyan befolyásolhatják a fizikai teljesítményt. Az elmélet szerint nem csak a tápanyagok megfelelő felszívódásában, de például az izmok hosszútávú fejlődésében is szerepe lehet ezeknek a mikroorganizmusoknak.

Megvizsgálták például maratoni futók, evezősök székletét, és azt vették észre, hogy nagyon hatékonyan dolgozza fel a bélrendszerük a tápanyagokat, és bontja le az intenzív testmozgás biokémiai melléktermékeit.

A kutatók azt remélik, hogy sikerül azonosítani a fizikai teljesítményt leginkább javító baktériumokat, és aztán probiotikus tabletta formájában dobnák piacra az anyagot. (QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.