Embert nem semmisítettek meg még nyilvánosan úgy, ahogy Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a saját fiát, DJ Jeszit

politika
2017 augusztus 24., 06:46

A Heti Válasz leültette egymással szembe Jeszenszky Géza volt külügyminisztert és oslói nagykövetet a saját fiával, Jeszenszky Zsolttal, azaz DJ Jeszivel, az amerikai alt-right és Donald Trump talán legnagyobb magyar rajongójával, aki az apjához hasonló, idősebb, visszafogottabb, értelmiségi konzervatívokat fafejűnek, cuckservative-nak és hasonlóknak tartja. Az eredmény egy Office-szerűen kínos családi dráma.

photo_camera Fotó: Heti Válasz-címlap

DJ Jeszi a Magyarországtól gyakorlatilag életidegen alt-right zászlóvivőjeként írt publicisztikáiról és facebookos jelenlétéről az öreg Jeszenszky rögtön az interjú elején olyan megsemmisítően nyilatkozik nyilvánosan, hogy olyat eddig nemhogy politikustól, de rocksztártól sem lehetett látni:

„Megkésett pubertáskori lázadás ez Zsoltnál.”

Ezzel Jeszenszky egyszerre semmisítette meg a fia fiatalkori és mostani énjét is, és akármilyen övön alulinak is tűnik az ütés, ha megnézzük a 45 éves Jeszi egyik legutóbbi posztját, könnyen megérthetjük, mire gondol a 75 éves apja:

photo_camera Fotó: Jeszenszky Zsolt/Facebook

Jeszenszky Géza szerint amikor a fia „huszonéves volt az Antall-kormány idején, érthető lett volna, ha radikálisabb az apjánál, és mondjuk a Fideszt támogatja”, de nem tette, „lojálisan, sőt kitűnően védte az Antall-kormányt”. „Most, 45 évesen lázad” – mondta. Egy későbbi kérdés már egészen szomorú apa-fia kapcsolatba enged bepillantást:

– Vasárnaponként templomba jár?
J. Zs.: Abszolút. Modern, ökumenikus keresztény istentiszteletre.
J. G.: Ez újdonság számomra.
J. Zs.: Pedig elmeséltem többször is. Úgy látszik, akkor sem figyeltél rám.

Később Jeszenszky Géza azt is megemlíti, ha a fia velük tartott volna az erdélyi családi úton, a saját szemével is láthatta volna, hogy miután a régióban többen is lehagyták, már Románia is közelít Magyarországhoz. (Az idősebb Jeszenszky többször is kénytelen a beszélgetésből kilépve magyarázattal szolgálni, például: „Fiam az amerikai helyzetet ráfonja a magyarra, hogy diabolizálja az itteni kormány kritikusait is, miközben utóbbi rendkívül heterogén társaság.”)

Ahogy Jeszi beszél, abból egyértelművé válik, hogy haragszik az értelmiségre, amiért az lenézi. Mint mondta, ő nem csak egy DJ, hanem tájékozott, művelt ember:

„Műveltségben, világlátottságban bármikor ki merek állni bármelyik nagyképű, idegenszó-fetisiszta hózentrógeres hólyaggal.”

A vele szemben megfogalmazott kritikából ennyit szűrt le: „A probléma nem csak az enyém: van egy sok esetben nálam is fiatalabb, korszerű és pragmatikus gondolkodású, művelt, tájékozott jobboldali kör, akiket az »igazikonzik« folyton lehülyéznek, elviselhetetlennek neveznek.” Apját például „kedvesen fafejűnek” nevezte, mivel vannak elvei.

Jeszenszky Géza erre elmondta, hogy nem Orbán céljaival, hanem az eszközeivel van baja: a közéletet elöntő hazugságáradattal, a közpénzből folytatott agymosással (ami „a kommunista korszakéra emlékeztet”), a pazarlással, a lopással, a nepotizmussal. Jeszi szerint ebben sok a jogos felvetés, „de épp ezeket hitelteleníti a hét éve tartó vernyákolás”. Jeszi szerint arról beszélni, hogy nem jó, ahogy a Fidesz a saját igényei szerint átalakította a választási rendszert, „értelmiségi nyünnyögés”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.