Embert nem semmisítettek meg még nyilvánosan úgy, ahogy Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a saját fiát, DJ Jeszit

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Heti Válasz leültette egymással szembe Jeszenszky Géza volt külügyminisztert és oslói nagykövetet a saját fiával, Jeszenszky Zsolttal, azaz DJ Jeszivel, az amerikai alt-right és Donald Trump talán legnagyobb magyar rajongójával, aki az apjához hasonló, idősebb, visszafogottabb, értelmiségi konzervatívokat fafejűnek, cuckservative-nak és hasonlóknak tartja. Az eredmény egy Office-szerűen kínos családi dráma.

Fotó: Heti Válasz-címlap

DJ Jeszi a Magyarországtól gyakorlatilag életidegen alt-right zászlóvivőjeként írt publicisztikáiról és facebookos jelenlétéről az öreg Jeszenszky rögtön az interjú elején olyan megsemmisítően nyilatkozik nyilvánosan, hogy olyat eddig nemhogy politikustól, de rocksztártól sem lehetett látni:

„Megkésett pubertáskori lázadás ez Zsoltnál.”

Ezzel Jeszenszky egyszerre semmisítette meg a fia fiatalkori és mostani énjét is, és akármilyen övön alulinak is tűnik az ütés, ha megnézzük a 45 éves Jeszi egyik legutóbbi posztját, könnyen megérthetjük, mire gondol a 75 éves apja:

Fotó: Jeszenszky Zsolt/Facebook

Jeszenszky Géza szerint amikor a fia „huszonéves volt az Antall-kormány idején, érthető lett volna, ha radikálisabb az apjánál, és mondjuk a Fideszt támogatja”, de nem tette, „lojálisan, sőt kitűnően védte az Antall-kormányt”. „Most, 45 évesen lázad” – mondta. Egy későbbi kérdés már egészen szomorú apa-fia kapcsolatba enged bepillantást:

– Vasárnaponként templomba jár?
J. Zs.: Abszolút. Modern, ökumenikus keresztény istentiszteletre.
J. G.: Ez újdonság számomra.
J. Zs.: Pedig elmeséltem többször is. Úgy látszik, akkor sem figyeltél rám.

Később Jeszenszky Géza azt is megemlíti, ha a fia velük tartott volna az erdélyi családi úton, a saját szemével is láthatta volna, hogy miután a régióban többen is lehagyták, már Románia is közelít Magyarországhoz. (Az idősebb Jeszenszky többször is kénytelen a beszélgetésből kilépve magyarázattal szolgálni, például: „Fiam az amerikai helyzetet ráfonja a magyarra, hogy diabolizálja az itteni kormány kritikusait is, miközben utóbbi rendkívül heterogén társaság.”)

Ahogy Jeszi beszél, abból egyértelművé válik, hogy haragszik az értelmiségre, amiért az lenézi. Mint mondta, ő nem csak egy DJ, hanem tájékozott, művelt ember:

„Műveltségben, világlátottságban bármikor ki merek állni bármelyik nagyképű, idegenszó-fetisiszta hózentrógeres hólyaggal.”

A vele szemben megfogalmazott kritikából ennyit szűrt le: „A probléma nem csak az enyém: van egy sok esetben nálam is fiatalabb, korszerű és pragmatikus gondolkodású, művelt, tájékozott jobboldali kör, akiket az »igazikonzik« folyton lehülyéznek, elviselhetetlennek neveznek.” Apját például „kedvesen fafejűnek” nevezte, mivel vannak elvei.

Jeszenszky Géza erre elmondta, hogy nem Orbán céljaival, hanem az eszközeivel van baja: a közéletet elöntő hazugságáradattal, a közpénzből folytatott agymosással (ami „a kommunista korszakéra emlékeztet”), a pazarlással, a lopással, a nepotizmussal. Jeszi szerint ebben sok a jogos felvetés, „de épp ezeket hitelteleníti a hét éve tartó vernyákolás”. Jeszi szerint arról beszélni, hogy nem jó, ahogy a Fidesz a saját igényei szerint átalakította a választási rendszert, „értelmiségi nyünnyögés”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.