Honfoglaló minigejzírt avatott az önkormányzat, miközben a szegényebb családok házaiba idén már nem tudják visszakötni az ivóvizet

politika
2017 augusztus 24., 07:15
comments 460

Amikor a Fejér megyei Pusztaszabolcs főterén tavaly felállították Szabolcs vezér szobrát, a város fideszes többségű önkormányzata egyből érezte, hogy még lehetne tovább fejleszteni az összképet, ezért a következő lépésben megszavaztak további egymillió forintot egy Kárpát-medencét formázó csobogóra.

Még május végén is komoly vita folyt a képviselő-testületben arról, hogy biztosan erre kell-e költeni a város pénzét, de végül átment a javaslat. Szerencsére az erről készült jegyzőkönyv tűpontosan visszaadja az egymásnak feszülő érveket: 

„Napirend 15. pontja, Szabolcs vezér csobogójának terve (szóbeli), Előterjesztő: Csányi Kálmán polgármester

Csányi Kálmán: A vitát megnyitotta. 

Keisz Gellért: Megköszönte a meghívást, üdvözölte a jelen levőket. Ismertette a terveket. Elmondta, hogy sütői mészkőből készülne a csobogó. A lábazati részen el tudná képzelni, hogy megjelenjen szövegszerűen, hogy a Képviselő-testület állíttatta. Két motívumot is javasol szerepeltetni, - a verebi leletek felnagyított változatát - a turul madárt, illetve az ágaskodó oroszlánt.

Csányi Kálmán: A térrel kapcsolatos, korábban megfogalmazott elképzelések szerinte megvalósultak.

Czöndör Mihály: Úgy látta, hogy közkedvelt a park, különböző korosztály látogatja. El tudná képzelni, hogy ifjú házaspárok itt fotózkodjanak esküvő után, amiből hagyomány is válhatna.

Simonné Zsuffa Erzsébet: Megköszönte Keisz Gellért munkáját. Elmondta, hogy megszavazta a csobogót, azonban annak tudatában hány család éhezik a városban, nem csobogóra költené ezt a pénzt. A csobogó tervét soknak találta, szerinte egyszerű emberek nem fogják megérteni.

Horváth Zoltán: Örült annak, hogy lesz csobogó, és a park kialakításának is örült. Véleménye szerint a magyarságtudatot fogja növelni a csobogó megvalósítása. Amennyiben lesz a park mellé egy magyarázó felirat, elgondolkodnak rajta az emberek. Olyan éke lesz a parknak, amivel büszkélkedhet majd a város, az önkormányzat, a Képviselő-testület.

Paál Huba: A csobogó hatásának egyértelműnek kellene lennie. A későbbiekben a karbantartás nagy munkát jelent majd. A formát nem érzi odaillőnek. Egyetértett azzal, hogy információs anyagot helyezzenek el, hogy az emberek is megértsék. A lefolyó víz összegyűjtése, szűrése hova kerülne? Észrevételezte, hogy az egyik lámpa, ami a szobrot megvilágítja, zavaró, illetve a talpazatot megvilágítja, a szobrot nem.

Czöndör Mihály: Elmondta, hogy rövidesen elkészül az értékleírás a térről, ez tartalmazza majd pontról pontra, mi mit jelent és tájékoztatást tud adni. Ezért is lesz jó dolog, ha a Szabolcs híradó mindenhova, minden háztartásba eljut. A szegénység egy feneketlen zsák. Nem lenne annyi pénz, hogy azt meg tudnák tölteni. Ő is és a Településfejlesztési és Értéktár Bizottság is támogatja a csobogó tervét.

Tüke László: Észrevételezte Simonné Zsuffa Erzsébet számára, hogy annak idején ő is megszavazta a csobogót és nem szép, hogy most kihátrál. Annak idején ő sem támogatta a csobogót, de a testület megszavazta és a képviselő asszony is egyértelműen mellette voksolt. Tudták mennyibe fog kerülni. Nem jó dolog, hogy először felstrófolja, megszavazza, aztán kihátrál belőle és így azt mondhatja, milyen sokat költenek erre, a szegényeknek pedig nem jut semmi. Az önkormányzat az elmúlt években sokkal többet fordított a nehézsorsú emberekre, mint azelőtt és ez így van jól. Szerinte hiba lenne nem befejezni ezt a teret, ahol az emberek összejöhetnek, beszélgethetnek, közösségek alakulhatnak. Meg fogja szavazni a csobogót, mert ez egy maradandó érték lesz.

Majda Benedek: Elmondta, hogy a csobogó azt jelképezné, hogy a Magyarság beáramlik a Kárpátmedencébe. Észrevételezte, hogy a rajzon a kör kerülete kisebb, mint a Kárpát-medence, ezért lefolyik az oldalára a domborzat, viszont a 3D-s megjelenítésben nagyon élesen elhatárolódik, szinte asztalként néz ki. Jobban szeretné ha az ívelt forma maradna. Elmondta, hogy nem egy vagy öt évre gondolkodnak ezzel a térrel, illtev csobogóval, hanem hosszú időre. Egy olyan dolgot adnak a jövő nemzedéknek, hogy összetartóbb társadalmat tudjanak építeni Pusztaszabolcson. Mint egy fundamentunként közös pontjuk legyen. Szerinte erre tökéletesen alkalmas.

Keisz Gellért: Érti a problémát, benne is felmerült és keresi a megoldást. Egy szobrász nem úgy működik, hogy minden részlet előre ki van találva. Kérte, bízzák rá a továbbiakat.

Simonné Zsuffa Erzsébet: Elmondta, hogy próbálja tisztességesen végezni a munkáját. Egy éve valóban igent mondott a csobogóra, de az ember bizalmat ad. Szeretné, hogyha minden ekkora figyelmet kapna ebben a városban. Van egy szép szobor, lesz egy szép csobogó, de nézzék meg mennyire igénytelenek a
hirdetőtáblák. A maradandó az érték, ami a gyerekeknél kezdődik. A gyereknap színvonalon aluli. Nem tud tiszta szívvel igent nyomni egy csobogóra több millióért, amikor tudja mennyi éhező ember van. 

Majda Benedek: Kérdezte, hogy a kivitelezés mikorra várható?

Keisz Gellért: Elmondta, hogy augusztus 20-ig elképzelhető, hogy elkészül.

Csányi Kálmán: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot, mely szerint a képviselő-testület megismerte a csobogó tervét, amelyet a Szabolcs vezér szobor parkjában helyez el, továbbá felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat 2017. évi költségvetésében e célra betervezett összeg mértékéig rendelje meg a csobogó elkészítését.

Csányi Kálmán polgármester megállapította, hogy 7 igen és 1 nem tartózkodással a képviselő-testület elfogadta a javaslatot.”

photo_camera Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízott és Csányi Kálmán polgármester átadják beindítják a csobogót. 


Végül az idei augusztus 20-i ünnepségre a megyei kormánymegbízottat is sikerült meghívniuk, hogy Csányi Kálmán polgármesterrel együtt átadja a csobogót. 

A város lakói között mégsem aratott osztatlan sikert a park legújabb dísze, mert miközben a honfoglalókat megelevenítő minigejzír csobogni kezdett, a város másik felén élő családoknál már hetek óta nem volt víz. 

A főleg szegényebbek által lakott Cikola városrészben augusztus elején összesen 45 család maradt víz nélkül, miután villám csapott a közeli víztorony trafójába. Az önkormányzat a hibaelhárítás alatt az ott lakóknak fejenként 1 liter ásványvizet, a lajtoskocsiból pedig fejenként 6 liter fürdésre vagy vécéöblítésre használható vizet tudott biztosítani.

Mivel a vízhiány tíz nappal később részben megszűnt, az önkormányzat nem bérelte tovább a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. lajtoskocsiját, pedig 10 családnál továbbra sem volt víz. Nekik az önkormányzat azt tanácsolta, hogy a 150 méterre álló ivókúttól hordják haza a vizet. Csakhogy ebből az elöregedett vezetékek miatt rozsdaszínű massza folyik.

Kérdésünkre Csányi Kálmán polgármester a kút vízéről azt mondta, hogy a fura szín ellenére azt az ÁNTSZ ihatónak minősítette. De a helyiek ennek ellenére sem szeretnének ebből inni. Pedig nem valószínű, hogy a problémájuk mostanában megoldódna, a polgármester szerint akár egy évig is eltarthat, amíg felújítják a gerinchálózatot. 

Vagyis a víz nélkül maradt családoknak télen is az utcai kúthoz kell járniuk. A polgármester szerint addig nincs más megoldás, bízik abban, hogy nem fagy el az utcai kút. 

photo_camera Egy pohár víz a kútból

Csányi Kálmán hozzátette, hogy tavaly május óta dolgoznak a vízhálózat felújításán, már vettek egy új  hidroglóbuszt, de januárban elakadtak az engedélyeztetéssel. Így pedig nem akarnak belefogni a felújításba. Bár a csobogó felavatásánál a megyei kormánymegbízott a városban volt, de a polgármester mégsem kérte a kormányhivatal segítségét a folyamat felgyorsításához.

A polgármester szerint a felújítást legfeljebb azzal lehetne felgyorsítani, ha az ott lakók legalább az új gerinchálózathoz szükséges árkokat segítenének kiásni. Erre a helyiek még akár nyitottak is lennének, de nem értik, hogy miért kell még egy évet várniuk, hogy normális víz legyen a környéken. Mivel a területen eleve alacsony a víznyomás, attól tartanak, hogy ha valahol kigyullad egy ház, a tűzoltók nem tudják időben eloltani, ahogy az már tavaly is megtörtént

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.