A holland külügyminiszter reagált a magyar kormány lépésére

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Bert Koenders holland külügyminiszter a holland sajtónak a minisztertanács előtt reagált a magyar kormány lépésére, amivel ma gyakorlatilag megszakította a két állam közötti nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat, a leköszönő holland nagykövet néhány megjegyzése miatt.

Az ügy előzménye, hogy Gajus Scheltema a 168 órának azt mondta: a muszlim terroristák a globalizáció vesztesei, akik ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. „Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta nem sokkal azelőtt, hogy kijelentette: „Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert.”

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Hollandia hivatalos képviselője egyenlőséget tesz az illegális bevándorlás ellen határozottan küzdő kormány és a terrorizmus közé. Azt mondta, hivatalos magyarázatot és bocsánatkérést vár a holland kormánytól.

A holland Telegraaf szerint Koenders megszólalt az ügyben, és azt mondta: „Nyilvánvaló, hogy nincs kapcsolat a terror és a magyar kormány tettei között. Ez legalábbis kellemetlen.” Azt mondta, ez nem olyasmi, amit a holland kormány állítana, és nem tudja elképzelni, hogy a nagykövet ilyesmit szeretne állítani.

Bert Koenders holland külügyminiszter egy müncheni biztonsági konferencián 2017. február 17-én.Fotó: Grigorij Sziszojev/Szputnyik

Azt viszont hozzátette, hogy Hollandia aggodalommal figyel más fejleményeket Magyarországon, mint például a civil szervezetekkel kapcsolatban hozott törvényeket. „A nagykövet jogosult azt bírálni” – mondta a miniszter.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.