A holland külügyminiszter reagált a magyar kormány lépésére

politika
2017 augusztus 25., 10:14

Bert Koenders holland külügyminiszter a holland sajtónak a minisztertanács előtt reagált a magyar kormány lépésére, amivel ma gyakorlatilag megszakította a két állam közötti nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat, a leköszönő holland nagykövet néhány megjegyzése miatt.

Az ügy előzménye, hogy Gajus Scheltema a 168 órának azt mondta: a muszlim terroristák a globalizáció vesztesei, akik ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. „Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta nem sokkal azelőtt, hogy kijelentette: „Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert.”

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Hollandia hivatalos képviselője egyenlőséget tesz az illegális bevándorlás ellen határozottan küzdő kormány és a terrorizmus közé. Azt mondta, hivatalos magyarázatot és bocsánatkérést vár a holland kormánytól.

A holland Telegraaf szerint Koenders megszólalt az ügyben, és azt mondta: „Nyilvánvaló, hogy nincs kapcsolat a terror és a magyar kormány tettei között. Ez legalábbis kellemetlen.” Azt mondta, ez nem olyasmi, amit a holland kormány állítana, és nem tudja elképzelni, hogy a nagykövet ilyesmit szeretne állítani.

Bert Koenders holland külügyminiszter egy müncheni biztonsági konferencián 2017. február 17-én.
photo_camera Bert Koenders holland külügyminiszter egy müncheni biztonsági konferencián 2017. február 17-én. Fotó: Grigorij Sziszojev/Szputnyik

Azt viszont hozzátette, hogy Hollandia aggodalommal figyel más fejleményeket Magyarországon, mint például a civil szervezetekkel kapcsolatban hozott törvényeket. „A nagykövet jogosult azt bírálni” – mondta a miniszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.