Hónapok óta nem működik az állami cigileszoktató kékszáma

Egészségügy
2017 augusztus 25., 06:35

A magyar állam, nagyon helyesen, több oldalról ragadja meg a dohányzás elképesztően súlyos közegészségügyi problémáját. Egyik kezével szigorúan szabályoz és büntet, a másikkal óva int és segítséget nyújt. A közegészségügyi pogramnak neve is van: LETESZEM A CIGIT, ami az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával valósult meg.

Egyfelől rendeletben tiltja közintézményekben, vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, számtalan közterületen a cigizést, és ha valaki megszegi a szabályokat, arra komoly bírságot  szab ki. Másfelől sok közpénzt költ tájékoztatásra, elrettentésre és a káros szenvedélyről való leszoktatásra. 

Magyarország világviszonylatban továbbra is élen jár a dohányzás okozta megbetegedési, halálozási statisztikákban. Megszámlálhatatlanul sok pénzt fordítunk a dohányzás miatt megbetegedők kezelésére. A dohányzás az egyik leggyakoribb halálozási ok. Húsz-, huszonötezer honfitársunkat veszítjük el évente miatta. Nagyon is indokolt, hogy az állam közbelép. 

Nagy meló, de megéri

Az elmúlt néhány évben jelentős lépéseket tettek a dohányzás visszaszorítása érdekében, mármint a jogi szabályozást tekintve. A 2013-ban hatályba lépett kormányrendelet szerint a dohányzásra kijelölt helyeket, illetve a dohányzási tilalmat egységes formátumú táblákkal kell jelezni. Tehát minden közforgalmú intézménynek új táblákat kellett készíttetni és kihelyezni. A felirat vagy jelzés méretének, színének, betűtípusának, betűméretének meg kell felelnie a jogszabályban foglaltaknak. Sőt, minden egyes gyártónak, minden dohánytermékének csomagolását az új szabályozáshoz kellett igazítania. 

A közegészségügyi program kulcseleme egy kékszám. Ezt a telefonszámot minden egyes cigarettás dobozra, minden dohányzásra kijelölt helyre, minden dohányozni tilos-táblára kötelező felírni. Tehát mindenhol ott van. Az ország egyik legszélesebb körben terjesztett telefonszámáról van szó.

photo_camera Ilyen lesz az egységes cigaretta-csomagolás. Már a terveken is ki van emelve a Leteszem a cigi elérhetősége. 

+36 40 200 493

A számnak mind a szabályozásban, mind a segítségnyújtásban kulcsszerep jut. Ezen a számon lehet bejelentést tenni, ha az állampolgár illegális füstölést vagy akármilyen dohányzással kapcsolatos szabálysértést észlel. De még fontosabb, hogy ezt a számot kell akkor is hívni, ha a dohányos le szeretne szokni és ebben segítségre szorul. Itt lehet jelentkezni az ingyenes leszokást segítő programra. Amiben személyes, csoportos tanácsadáson lehet részt venni, ezen felül itt lehet elérni az erre kijelölt pszichológusokat, akik telefonon segítenek a leszokásban. A meghatározott protokoll szerint zajló, hathetes folyamatban hetente egyszer felhívják a jelentkezőket, hogy módszereket, tippeket adjanak nekik, célokat tűzzenek ki, és általában könnyebbé tegyék a dohányzás abbahagyását. 

A nagyszerű közegészségügyi programmal egyetlen gond van, hogy a megadott telefonszám nem működik. 

Nem ma, nem tegnap, hanem minimum hónapok óta nem elérhető. Az elmúlt napokban pontosan 29-szer próbálkoztam reggel 8 és 16 óra között sikertelenül, de egy körúti dohányboltban az eladó azt meséli, hogy mivel a szám sok százszor kerül a szeme elé, üresebb pillanataiban meg szokta csörgetni. Május óta naponta hívogatja a Leteszem a cigit, de teljesen hiába, még sosem vette fel senki. Ki sem csöng a telefon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.