Macron és a lengyel kormány is egymásnak rontott ma

külföld
2017 augusztus 25., 17:45
comments 175

Lengyelország elszigeteli magát Európában, polgárai jobbat érdemelnek egy olyan kormánynál, ami megtagadja az európai demokratikus értékeket és a gazdasági reformterveket – mondta Emmanuel Macron francia elnök Bulgáriában.

Macron az EU keletei végeiben utazgat, és szándékosan nem a V4-ekkel, hanem a slavkovi háromszöggel találkozott (ebben az országcsoportban benne Ausztria mellett Csehország és Szlovákia, viszont a szélsőjobboldali kormányok által vezetett Magyarország és Lengyelország nincs benne), majd tüntetőleg Romániában és Bulgáriában tett látogatást.

"Lengyelország nem tartozik azok közé az európai országok közé, amelyek meg fogják határozni Európa jövőjét, sem ma, sem holnap",

– mondta Macron.

A lengyel elnök, Beata Szydlo nem marad adós a válasszal, szerinte a francia elnök arrogáns nyilatkozatai és politikai tapasztalatlansága nem válik senkinek a hasznára. Hozzátette,

"az javaslom az elnöknek, foglalkozzon a saját országának ügyeivel, akkor talán eléri majd azokat a gazdasági eredményeket és közbiztonságot, amit Lengyelország garantálni tud állampolgárainak."

Az egyre mérgesebb vita hátterében nem csak a már megszokott demokrácia- autoritarianizmus szembenállás van, hanem a kiküldetésben élő munkavállalók ügye. Franciaország már megnyerte a csehek és a szlovákok támogatását a kiküldetési irányelv módosításának ügyében. Ez arról szól, hogy egy országban nem lehetne más európai országok bérszínvonalán dolgozni; ez többek között a magyar kamionosok munkáját is érinti.

A lengyelek (és a magyarok) szerint az irányelv módosítása sérti a keleti országok versenyelőnyét, ami az alacsonyabb bérszínvonal. A módosítást ezért alig leplezett francia protekcionizmusnak tartják. Macron szerint viszont kompromisszumra lenne szükség, ugyanis szerinte a nyugaton átmenetileg sokkal olcsóbban dolgozó keletiek igazságtalan versenyt támasztanak. (Reuters, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.