Macron és a lengyel kormány is egymásnak rontott ma

2017 augusztus 25., péntek 17:45
176

Lengyelország elszigeteli magát Európában, polgárai jobbat érdemelnek egy olyan kormánynál, ami megtagadja az európai demokratikus értékeket és a gazdasági reformterveket – mondta Emmanuel Macron francia elnök Bulgáriában.

Macron az EU keletei végeiben utazgat, és szándékosan nem a V4-ekkel, hanem a slavkovi háromszöggel találkozott (ebben az országcsoportban benne Ausztria mellett Csehország és Szlovákia, viszont a szélsőjobboldali kormányok által vezetett Magyarország és Lengyelország nincs benne), majd tüntetőleg Romániában és Bulgáriában tett látogatást.

"Lengyelország nem tartozik azok közé az európai országok közé, amelyek meg fogják határozni Európa jövőjét, sem ma, sem holnap",

– mondta Macron.

A lengyel elnök, Beata Szydlo nem marad adós a válasszal, szerinte a francia elnök arrogáns nyilatkozatai és politikai tapasztalatlansága nem válik senkinek a hasznára. Hozzátette,

"az javaslom az elnöknek, foglalkozzon a saját országának ügyeivel, akkor talán eléri majd azokat a gazdasági eredményeket és közbiztonságot, amit Lengyelország garantálni tud állampolgárainak."

Az egyre mérgesebb vita hátterében nem csak a már megszokott demokrácia- autoritarianizmus szembenállás van, hanem a kiküldetésben élő munkavállalók ügye. Franciaország már megnyerte a csehek és a szlovákok támogatását a kiküldetési irányelv módosításának ügyében. Ez arról szól, hogy egy országban nem lehetne más európai országok bérszínvonalán dolgozni; ez többek között a magyar kamionosok munkáját is érinti.

A lengyelek (és a magyarok) szerint az irányelv módosítása sérti a keleti országok versenyelőnyét, ami az alacsonyabb bérszínvonal. A módosítást ezért alig leplezett francia protekcionizmusnak tartják. Macron szerint viszont kompromisszumra lenne szükség, ugyanis szerinte a nyugaton átmenetileg sokkal olcsóbban dolgozó keletiek igazságtalan versenyt támasztanak. (Reuters, Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt