Az észtek vezethetnek be a világon elsőként digitális fizetőeszközt, az estcoint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miközben Magyarország százmilliárdokat dob ki fenntarthatatlan presztízsberuházásokra, és éli fel a fejlesztésekre szánt uniós pénzeket, Észtország már ott tart, hogy még Kínát is lekörözheti a saját digitális valuta megteremtésében.

A digitális valuta bevezetésével már a kínaiak is kacérkodtak, júniusban jelentette be a központi bank, hogy komolyan foglalkoznak a kérdéssel, ám számos biztonsági tényező van, ami miatt nagyon kockázatos egy ilyet meglépni. A legnagyobb veszélye a cryptocurrencynek, hogy feltörhetik (hamisíthatják), illetve az, hogy lenyomozhatatlan illegális üzleteket bonyolítanak vele.

Észtországban azért lehet erre lehetőség, mert már 3 éve működik náluk az e-residency, azaz a digitális állampolgárság: lehetővé tették, hogy bárki, tehát külföldi is – anélkül, hogy Észtországba tenné a lábát – vállalkozást indíthat, aminek hasznaiból az állam is profitál, de cserébe rettenetesen leegyszerűsíti a bürokráciát.

Mivel ez a rendszer zárt és biztonságosnak tekinthető (22 ezer digitális állampolgára van Észtországnak jelenleg), így itt bevezethető lenne a digitális valuta, közölte blogján az észt e-residency-biztos, Kaspar Korjus. A neve estcoin nemes egyszerűséggel (am. észtérme) lenne.

Az estcoinnal észtországi köz- és privát szolgáltatásokat fizethetnének a felhasználók első körben, illetve egymás közti tranzakciókra használhatnánk, de Korjus szerint nem kizárt, hogy a nemzetközi valutaforgalomban is helyt állhat a valuta a jövőben.

De ez még messze van, egyelőre az első körös bevezetés is távolabbi cél Korjus szerint. Azért adtak hírt arról, hogy tervben van, mert szeretnének minél több visszajelzést kapni. Hiába Észtországban tényleg van olyan, hogy társadalmi egyeztetés! 

Arról, hogy Észtországban mennyire rugalmas és vállalkozóbarát az állam – még az Uberrel is képesek voltak úgy megállapodni, hogy a kecske is megmaradt és a káposzta is jóllakott! –, itt írtunk.

SŐT: Bede Márton kollégám az elmúlt hetekben bejárta Észtországot, szóval nemsokára újabb cikket olvashat majd hasábjainkon e balti csodáról. (CCN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.