Az észtek vezethetnek be a világon elsőként digitális fizetőeszközt, az estcoint

2017 augusztus 26., szombat 12:38
220

Miközben Magyarország százmilliárdokat dob ki fenntarthatatlan presztízsberuházásokra, és éli fel a fejlesztésekre szánt uniós pénzeket, Észtország már ott tart, hogy még Kínát is lekörözheti a saját digitális valuta megteremtésében.

A digitális valuta bevezetésével már a kínaiak is kacérkodtak, júniusban jelentette be a központi bank, hogy komolyan foglalkoznak a kérdéssel, ám számos biztonsági tényező van, ami miatt nagyon kockázatos egy ilyet meglépni. A legnagyobb veszélye a cryptocurrencynek, hogy feltörhetik (hamisíthatják), illetve az, hogy lenyomozhatatlan illegális üzleteket bonyolítanak vele.

Észtországban azért lehet erre lehetőség, mert már 3 éve működik náluk az e-residency, azaz a digitális állampolgárság: lehetővé tették, hogy bárki, tehát külföldi is – anélkül, hogy Észtországba tenné a lábát – vállalkozást indíthat, aminek hasznaiból az állam is profitál, de cserébe rettenetesen leegyszerűsíti a bürokráciát.

Mivel ez a rendszer zárt és biztonságosnak tekinthető (22 ezer digitális állampolgára van Észtországnak jelenleg), így itt bevezethető lenne a digitális valuta, közölte blogján az észt e-residency-biztos, Kaspar Korjus. A neve estcoin nemes egyszerűséggel (am. észtérme) lenne.

Az estcoinnal észtországi köz- és privát szolgáltatásokat fizethetnének a felhasználók első körben, illetve egymás közti tranzakciókra használhatnánk, de Korjus szerint nem kizárt, hogy a nemzetközi valutaforgalomban is helyt állhat a valuta a jövőben.

De ez még messze van, egyelőre az első körös bevezetés is távolabbi cél Korjus szerint. Azért adtak hírt arról, hogy tervben van, mert szeretnének minél több visszajelzést kapni. Hiába Észtországban tényleg van olyan, hogy társadalmi egyeztetés! 

Arról, hogy Észtországban mennyire rugalmas és vállalkozóbarát az állam – még az Uberrel is képesek voltak úgy megállapodni, hogy a kecske is megmaradt és a káposzta is jóllakott! –, itt írtunk.

SŐT: Bede Márton kollégám az elmúlt hetekben bejárta Észtországot, szóval nemsokára újabb cikket olvashat majd hasábjainkon e balti csodáról. (CCN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt