A Földművelésügyi Minisztérium különleges körültekintést vár a tojástermelőktől

Több 444 videó?
Szeretném

A Földművelésügy Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Bognár Lajos vasárnap az M1-en azt mondta, arra kérik a baromfitartókat, hogy vonják ki a telepeiken termelt tojásokat a forgalomból azok, akik ismeretlen helyről származó állatgyógyászati készítményt vagy vegyszert használták a tojótyúkok kezelésére, illetve vizsgálják meg, hogy milyen készítményt használtak.

Augusztus eleje óta tudni róla, hogy holland tojástermelő telepeken illetve német üzemekben Fipronil rovarirtóval kevert fertőtlenítőt használtak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 75 mintára kiterjedő vizsgálata alapján két magyarországi tojástermelő telep is érintett lehet. Ez bűncselekményt jelenthet még akkor is, ha az állattartókat megtévesztették és egyébként jóhiszeműen jártak el. 

A Fipronil májkárosodást és idegrendszeri problémákat okozhat, gyerekekre különösen veszélyes.

"Zárolunk minden tételt, amelyben bármilyen mennyiségben Fipronilt találunk, és megállapítjuk, vissza kell-e hívni a kereskedelemből vagy akár a fogyasztóktól" - mondta még Bognár. 

Biztosan nem tudják, hogy került-e be Magyarországra Fipronil. A holland és belga gyártók nem forgalmaznak nálunk, de Romániában például találtak ilyen vegyületet termékekben, és onnan is bejuthat az országba az anyag.