A Földművelésügyi Minisztérium különleges körültekintést vár a tojástermelőktől

A Földművelésügy Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Bognár Lajos vasárnap az M1-en azt mondta, arra kérik a baromfitartókat, hogy vonják ki a telepeiken termelt tojásokat a forgalomból azok, akik ismeretlen helyről származó állatgyógyászati készítményt vagy vegyszert használták a tojótyúkok kezelésére, illetve vizsgálják meg, hogy milyen készítményt használtak.

Augusztus eleje óta tudni róla, hogy holland tojástermelő telepeken illetve német üzemekben Fipronil rovarirtóval kevert fertőtlenítőt használtak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 75 mintára kiterjedő vizsgálata alapján két magyarországi tojástermelő telep is érintett lehet. Ez bűncselekményt jelenthet még akkor is, ha az állattartókat megtévesztették és egyébként jóhiszeműen jártak el. 

A Fipronil májkárosodást és idegrendszeri problémákat okozhat, gyerekekre különösen veszélyes.

"Zárolunk minden tételt, amelyben bármilyen mennyiségben Fipronilt találunk, és megállapítjuk, vissza kell-e hívni a kereskedelemből vagy akár a fogyasztóktól" - mondta még Bognár. 

Biztosan nem tudják, hogy került-e be Magyarországra Fipronil. A holland és belga gyártók nem forgalmaznak nálunk, de Romániában például találtak ilyen vegyületet termékekben, és onnan is bejuthat az országba az anyag.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.