Felfoghatatlan mennyiségű pénzzel nem tudnak mit kezdeni az amerikai vállalatok

Ezermilliárd dollár pihen érintetlenül a 17 legnagyobb amerikai vállalat bankszámláján – írja a Business Insider a Bank of America elemzése alapján. A cégek nem tudnak mit csinálni ezzel: nem találnak projektet, amibe értelmesen be tudnának ruházni, a részvényeseiknek nem akarják visszaadni a pénzt, szóval inkább ülnek rajta, és kapják utána az alacsony kamatok miatt nem túl magas hozamot.

Magyarország GDP-je dollárban nem sokkal több százmilliárd dollárnál, szóval a legkönnyebb talán úgy megérteni a pénzhalom méretét, hogy a tízmillió magyar közel tíz évig dolgozik szakadatlanul azért a pénzért, ami most az amerikai cégek rendelkezésére áll likvid vagyonban.

Mint látható, a pénzhalom fele – összesen 490 milliárd dollár – három nagy tech-cégé: Apple, Microsoft, Alphabet/Google. De egy csomó gyógyszeripari (Amgen, Gilead, Pfizer, Merck) és fogyasztói cikkgyártó (Coca-Cola, Pepsi, Procter & Gamble) cég is ott van a vastag bukszájúak között.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.