Merkel: A magyarok megtévesztették a menekülteket a Keletinél, humanitárius katasztrófa fenyegetett, ezért kellett őket beengedni

2017 augusztus 27., vasárnap 11:44
949
Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

"A menekültek befogadásának elutasítása ellentétes az európai szellemiséggel. Türelemmel, kitartással le fogjuk győzni ezt a hozzáállást" 

- mondta az újraválasztásra készülő német kancellár, Angela Merkel a heti Welt am Sonntag magazinnak adott interjújában, ami az MTI is szemlézett. 

A CDU vezetője az interjúban azt hangsúlyozta, nem elvárható, hogy minden migrációs nyomás okozta terhet - földrajzi elhelyezkedésükből adódóan - Görögország és Olaszország viseljen, a több uniós tagállamnak segíteniük kell társaikon és ki kell venni részüket a közös teherviselésből. 

"Nincs rendben, hogy egyes országok elzárkóznak és egyetlen menekültet sem hajlandóak fogadni" 

- utalt egyértelműen a magyarokra is Merkel, aki később ennél konkrétabban is felelősségre vonta Orbán Viktor menekültpolitikáját. Merkel azt hangsúlyozta, hogy természetesen figyelembe kell venni az egyes országok gazdasági erejét, munkaerőpiaci helyzetét, de a teljes bezárkózás nem európai hozzáállás.  

Merkel ma is ugyanúgy döntene, mint tette azt 2015 őszén, amikor is több mint 400 ezer menekültet és bevándorlót fogadott be Németország, megelőzve egy lehetséges humanitárius katasztrófát, ami a tranzitországokban - köztük Magyarországon - fenyegetett. 

"Az emberek sorsát tartottam szem előtt, de összességében tisztában voltam a (menekültügyi) helyzettel" - mondta a 2015 szeptemberében a magyar-osztrák határ felé gyalogoló emberek ezreinek ügyéről. 

"A kérdés úgy szólt, hogy a korábban Németországba érkezettek után azokat az embereket is beengedjük-e, akiket Magyarország egyszer csak nem engedett felszállni a vonatokra, hanem megtévesztették őket, és ezért ezrével elindultak gyalog Ausztria és Németország felé" 

- vázolta a dilemmát Merkel, aki szerint a döntését azért hozta meg, mert valóságos humanitárius katasztrófa fenyegetett. 

A kancellár önkritikusan arról is beszélt, hiba volt túlzottan ragaszkodni a dublini rendszerhez, Németország nem figyelt eléggé arra, hogy a szíriai polgárháború és az Iszlám Állam elől menekülők milyen borzalmas helyzetbe kerültek; csökkentették az ellátást a libanoni és jordán menekülttáborokban, ami csak erősítette az unió felé irányuló menekülőhullámot. 

A következtetése a német kormánynak már hasonló a magyaréhoz: a származási országban kell elsősorban segíteni a menekülteket, és a menekülés okát kell felszámolni, nem csak Irakban, Szíriában, hanem az afrikai országokban is. Merkel sürgette a kiutasított menedékkérők hazajuttatásának hatékonyabbá tételét. Senki nem "szabadságra megy" oda, ahol befogadják. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt