A horvát tantervet plagizálta a montenegrói oktatási minisztérium munkacsoportja

külföld
2017 augusztus 29., 07:29
comments 12

A horvát tanterv másolatát adták át sajátként a montenegrói oktatási minisztérium egyik munkacsoportjának tagjai, ezért távozniuk kellett posztjukról - jelentette a podgoricai közszolgálati televízió (RTCG) kedden.

A munkacsoport az általános iskolai testnevelésórákra vonatkozó részt másolta át a szomszédos országtól. A horvát oktatási reformot Zágráb még nem léptette életbe, a módosításokon körülbelül ötszáz szakértő dolgozott. 

A plágiumra éppen a horvát program készítői hívták fel a figyelmet, akik szerint a montenegrói szakértői csoport engedély nélkül másolta át a horvát tanterv testnevelésre, történelemre, földrajzra és a montenegrói nyelv tanítására vonatkozó részeit. 

Az érintettek tagadják, hogy átmásolták volna a szomszédos ország interneten is megtalálható oktatási programját, azt azonban elismerték, hogy vannak "hasonlóságok" a testnevelést érintő részeknél. Szerintük ez azért történhetett meg, mert a horvát kollégáik nem tüntették fel a program kidolgozása során használt szakirodalmat, és "feltehetően a montenegrói munkacsoport is abból dolgozott".
A montenegrói kormány és a podgoricai ügyészség is foglalkozik az üggyel a közeljövőben. 

A podgoricai parlament június végén fogadta el az oktatás reformjára vonatkozó törvényeket, az új tanterveket ezek figyelembevételével kell kidolgozni. A módosítások után a várakozások szerint a diákok versenyképesebb tudást szerezhetnek már az általános és a középiskolákban is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.