Elhunyt Makk Károly

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

2017. augusztus 30-án, 92 évesen elhunyt Makk Károly rendező, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke. 

Makk Károly 1925. december 22-én született, gyermekkorától fogva imádott moziba járni. Édesapja édesapja az 1920-s években némafilmes mozitermet nyitott egy raktárépületben Berettyóújfalun, amit 1927-ben felváltotta a szülők által tervezett és építtetett Apolló Mozi. A mozit azóta Makk Károly apja után Makk Kálmánról nevezték el. 

Makk Károly a debreceni Piarista Gimnáziumban érettségizett 1944-ben és már akkor tudta, hogy filmrendező akar lenni. Bekerült a Hunnia Filmgyárba gyakornokként, ugyanabban az évben beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre művészettörténet-esztétika-magyar irodalom szakra. 1946-ban felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára. 

Első filmje, az 1954-es Liliomfi óriási siker volt Cannes-ban. A Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével készült Szerelem című filmje 1971-ben megnyerte a zsűri nagydíját a Cannes-i fesztiválon. Az 1972-es Macskajátékot Oscar-díjra jelölték 'Legjobb idegennyelvű film' kategóriában. 

Jancsó Miklóssal, Fábri Zoltánnal, Bacsó Péterrel egy lapon említhető rendezőlegendaként tartották számon. (MTA)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!