Egy nappal Orbán pécsi látogatása előtt kihúzták a hatalmat Páva Zsolt polgármester alól

A pécsi, fideszes vezetésű önkormányzat lapja, a PécsMa talányos cikket hozott le, ezzel a címmel:

Új döntéshozó testület segíti Pécs munkáját.

A lap cikke Csizi Pétert, a Fidesz-KDNP tegnap megválasztott új frakcióvezetőjét idézi, aki szerint egy stratégiai irányító testületet hoznak létre, „hogy a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában”, stb. Ez egy „ stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség” lesz, és ugyan tagja lesz Páva is, de rajta kívül még sokan, köztük a két pécsi egyéniben megválaszott képviselő, Csizi és Hoppál Péter.

Csizi Péter és Páva Zsolt.

A pécsi független lap, a Szabad Pécs szerint gyakorlatilag puccs állhat a háttérben: a városban már hosszú ideje pletykálnak arról, hogy nem is Páva már irányítja valójában a város ügyeit, viszont a Fidesz nem szeretné lemondatni a városvezetőt, mert ez kellemetlen sajtóvisszhangot hozna magával.

Mindenesetre közjogilag elég érdekes helyzet állt elő: egy parlamenti képviselő bejelentette, hogy ugyan őt nem választotta meg az önkormányzat semmire, de a továbbiakban döntéseket fog hozni, méghozzá egy közjogi funkciót nélkülöző testület tagjaként. Csizi Péter egyébként helyi pletykák szerint Bánki Erik fideszes képviselő és háttérember bizalmasa.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken látogat Pécsre, a bejelentés ezzel is összefügghet.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.