"Ne felejtsd: csak feketéket ölünk"

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

"– Figyelj rám. Hívd fel az embert, aki jönne érted, és mondd meg neki, hogy nem kell jönnie. Rendben? Hívd fel. Börtönbe viszlek, és elvontatjuk az autót.

– Nem hívok senkit, ha nem nyitod ki az ajtót.

– Miért? Használd a telefonod, ott van az öledben!

– Nem akarom sehova tenni a kezemet, sajnálom, túl sok videót láttam, ahol a rendőrök...

– De nem vagy fekete! Ne felejtsd: csak feketéket ölünk. Igen, mi csak feketéket ölünk, ugye? A videókon, amiket láttál, lőttek agyon rendőrök fehéreket? Ugye hogy nem?

– [érthetetlen]"

Ez a párbeszéd játszódik le azon a videón, amit a Washington Post mutatott be egy Georgia állambeli rendőr és egy félreállított autós között. A párbeszéd, amit a rendőrautó kamerája és a rendőr formaruhájába bújtatott kamera rögzített, 2016 júliusában játszódott le.

A videón szereplő rendőr munkaviszonya jelenleg fel van függesztve, amíg a belső vizsgálat folyik a körzeti rendőrségen.

A rendőr ügyvédje szerint nem szabad a kontextusból kiragadni ezeket a mondatait: védence szerinte arra törekedett, hogy nem együttműködő utassal szemben mérsékelje a feszültséget. A helyi rendőrfőnök viszont nem így látja, szerinte megengedhetetlen, hogy a rendőr így beszélt.

Az Egyesült Államokban évtizedek óta óriási vitatéma, hogy a fekete bőrükkel szemben teljesen máshogyan érvényesítik a jogot a rendőrök, mint a fehérekkel szemben. Ez azóta, hogy a rendőröknek kötelezően kamerát kell tartaniuk az autókban és a ruhájukban, még feszültebb helyzetet eredményezett, számos ártatlanul megölt ember halálát megörökítő videofelvétel után voltak zavargások.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.