A demokráciát szeretné erősíteni a negyedik ciklusára készülő Angela Merkel

Tbg
külföld
2017 szeptember 01., 21:01
comments 103

A kereszténydemokrata német kancellár, Angela Merkel a Spiegelnek adott interjút két nappal azelőtt, hogy riválisával, a kancellári székre pályázó szociáldemokrata Martin Schultzal megmérkőzik a tévénézők előtt vasárnap.

Ez lesz az egyetlen tévés vita a szeptember 24-ei szövetségi választások előtt, amikor is a német szavazók döntenek a Bundestag tagjairól, illetve ezzel együtt a kancellárról.

A meglehetősen hosszú interjúban rengeteg témát érintenek. Szó esik a dízelbotrányról, a német autógyárak és a német kormány közötti átjárásról (számos politikus landol az autóipari cégeknél), illetve arról, miért kezeli a német kormány olyan puhán az egyébként 800 ezer munkahelyet adó német autógyárakat, miközben az USA-ban példás büntetést szabtak ki rájuk.

Ami számunkra érdekesebb lehet, az az, hogy Merkel két európai országot említ név szerint az USA mellett, Lengyelországot és Magyarországot, amikor arról beszél, miért tartja fontos küldetésének, hogy negyedik kancellári ciklusában is a demokrácia megerősítéséért fáradozzon, nemcsak otthon, de külföldön is.

Érdekes még, amikor az újságíró arról kérdezi, nem bánta-e meg, hogy szolidáris arcát mutatta a menekültválságban a kormány. Ennek ugyanis politikai kövektezménye korábban elképzelhetetlen volt Németországban: egy szélsőséges jobboldali párt, az Afd komoly esélyekkel száll be a választási versenybe, és simán képviselői helyet szerezhet.

Merkel úgy fogalmaz, mindent megtettek, ami a párt, a CDU értékrendjébe belefért, és nemcsak szolidáris intézkedéseket hoztak, hanem határozottan elkezdtek a probléma gyökerével is foglalkozni. Tárgyaltak Törökországgal, létrejött a megállapodás az EU-val a menekülttáborokról, illetve felvették a harcot az embercsempészekkel.  (Spiegel)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.