A demokráciát szeretné erősíteni a negyedik ciklusára készülő Angela Merkel

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A kereszténydemokrata német kancellár, Angela Merkel a Spiegelnek adott interjút két nappal azelőtt, hogy riválisával, a kancellári székre pályázó szociáldemokrata Martin Schultzal megmérkőzik a tévénézők előtt vasárnap.

Ez lesz az egyetlen tévés vita a szeptember 24-ei szövetségi választások előtt, amikor is a német szavazók döntenek a Bundestag tagjairól, illetve ezzel együtt a kancellárról.

A meglehetősen hosszú interjúban rengeteg témát érintenek. Szó esik a dízelbotrányról, a német autógyárak és a német kormány közötti átjárásról (számos politikus landol az autóipari cégeknél), illetve arról, miért kezeli a német kormány olyan puhán az egyébként 800 ezer munkahelyet adó német autógyárakat, miközben az USA-ban példás büntetést szabtak ki rájuk.

Ami számunkra érdekesebb lehet, az az, hogy Merkel két európai országot említ név szerint az USA mellett, Lengyelországot és Magyarországot, amikor arról beszél, miért tartja fontos küldetésének, hogy negyedik kancellári ciklusában is a demokrácia megerősítéséért fáradozzon, nemcsak otthon, de külföldön is.

Érdekes még, amikor az újságíró arról kérdezi, nem bánta-e meg, hogy szolidáris arcát mutatta a menekültválságban a kormány. Ennek ugyanis politikai kövektezménye korábban elképzelhetetlen volt Németországban: egy szélsőséges jobboldali párt, az Afd komoly esélyekkel száll be a választási versenybe, és simán képviselői helyet szerezhet.

Merkel úgy fogalmaz, mindent megtettek, ami a párt, a CDU értékrendjébe belefért, és nemcsak szolidáris intézkedéseket hoztak, hanem határozottan elkezdtek a probléma gyökerével is foglalkozni. Tárgyaltak Törökországgal, létrejött a megállapodás az EU-val a menekülttáborokról, illetve felvették a harcot az embercsempészekkel.  (Spiegel)


Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.