Fekete füst gomolyog San Franciscóban az orosz főkonzulátus épületéből

Fekete füst gomolygott pénteken a San Franciscóban lévő orosz főkonzulátus épületéből. A konzulátust - az amerikai kormány döntése értelmében - szombatig kell bezárni.

A tűzoltóságot helyi idő szerint pénteken reggel telefonon értesítették, hogy sűrű füst száll fel a konzulátus épületéből. A tűzoltók kivonultak, de a konzulátus munkatársai nem engedték be őket az épületbe. 

Viszont megnyugtatták őket, hogy nincs baj, csak a kandallóba gyújtottak be. 

 Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója az épületből távozóktól úgy értesült, hogy a konzulátus munkatársai dokumentumokat égetnek el. 

Marija Zaharova külügyi szóvivő korábban közölte, az amerikai hírszerzés szeptember 2-án át akarja kutatni a San Franciscóban lévő főkonzulátus épületét, ideértve a diplomáciai mentességgel rendelkező munkatársaknak a képviselet területén lévő lakásait is. 

Az amerikai kormány csütörtökön szólította fel Oroszországot, hogy zárja be főkonzulátusát a kaliforniai San Franciscóban, valamint a Washingtonban és New Yorkban működő konzuli hivatalainak egy-egy irodáját is. 

Az amerikai döntés - amelyet Heather Nauert külügyi szóvivő jelentett be és Rex Tillerson külügyminiszter telefonon is közölt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval - válaszként született az orosz kormány korábbi intézkedésére. 

Moszkva júliusban elrendelte az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletei létszámának csökkentésétm, szeptember 1-jéig kell 755 főtől kell megszabadulni. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.