Kibővítik a lombikprogramot

Egészségügy
2017 szeptember 01., 13:39
comments 109

Október 1-től hatályos az a kormányrendelet, ami az állami finanszírozásban elvégezhető lombikprogram kibővítéséről szól – derült ki a Magyar Közlönyből.

MZ/X édesanyja
photo_camera MZ/X szülője Fotó: Üzenet a jövőből

A közzétett – a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló – rendelet módosítása szerint ha 5 teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozásból legalább egy gyerek élve születik, úgy a következő gyereknél/gyerekeknél is 4-4 teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) terhére.

A beavatkozásokat a kötelező egészségbiztosítás terhére a nő reprodukciós kora felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életéve betöltéséig lehet megkezdeni.

Az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása az eddigi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál az orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram kibővítéséről szóló rendeletet annak hatályba lépése (október 1.) után a meddőségi kezelésre irányuló jelentkezéseknél kell alkalmazni.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán jelentette be, hogy kibővítik a tb által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, és változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. A cél, hogy jobb legyen az eljárások átláthatósága és a hozzáférés, és hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, ami a lehető legtöbb párnak megadja a gyerekvállalás lehetőségét.

Két napja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír tévének azt mondta, a kormány várja Veres András püspök javaslatait a lombikprogram ügyében, ugyanis a katolikus főpap azt mondta, hogy bűnös az, aki részt ilyen programban vesz részt. Ezek szerint eddig vártak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.