Kibővítik a lombikprogramot

Október 1-től hatályos az a kormányrendelet, ami az állami finanszírozásban elvégezhető lombikprogram kibővítéséről szól – derült ki a Magyar Közlönyből.

MZ/X szülőjeFotó: Üzenet a jövőből

A közzétett – a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló – rendelet módosítása szerint ha 5 teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozásból legalább egy gyerek élve születik, úgy a következő gyereknél/gyerekeknél is 4-4 teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) terhére.

A beavatkozásokat a kötelező egészségbiztosítás terhére a nő reprodukciós kora felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életéve betöltéséig lehet megkezdeni.

Az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása az eddigi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál az orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram kibővítéséről szóló rendeletet annak hatályba lépése (október 1.) után a meddőségi kezelésre irányuló jelentkezéseknél kell alkalmazni.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán jelentette be, hogy kibővítik a tb által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, és változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. A cél, hogy jobb legyen az eljárások átláthatósága és a hozzáférés, és hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, ami a lehető legtöbb párnak megadja a gyerekvállalás lehetőségét.

Két napja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír tévének azt mondta, a kormány várja Veres András püspök javaslatait a lombikprogram ügyében, ugyanis a katolikus főpap azt mondta, hogy bűnös az, aki részt ilyen programban vesz részt. Ezek szerint eddig vártak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.