Mexikó és Kanada az USA nélkül is maradnának a NAFTA-ban

külföld
2017 szeptember 01., 04:07
comments 13

Mexikó és Kanada akkor is az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) részese marad, ha a Donald Trump amerikai elnök kormánya a kilépés mellett döntene - jelentette be csütörtökön Ildefonso Guajardo mexikói gazdasági miniszter.

„Mexikó és Kanada a viszonyát továbbra is a NAFTA szerint szabályozza majd” - mondta Guajardo egy mexikóvárosi rendezvényen, kiemelve, hogy egyedül az Egyesült Államok vette fontolóra a kilépést. Azt ugyanakkor nem részletezte, miként látja megvalósíthatónak a szabadkereskedelmi övezet fenntarthatóságát Mexikó és Kanada közös határa hiányában, és úgy, hogy mindkét ország inkább az Egyesült Államokkal kereskedik, mint egymással.

„Sem Kanada, sem Mexikó nem fogja bejelenteni kilépését (az egyezményből), mert továbbra is a NAFTA hatálya alatt kívánnak maradni.”

Luis Videgaray mexikói külügyminiszter szerdán Washingtonban viszont úgy fogalmazott: Mexikó is kilépne a NAFTA-ból, ha nem veszik figyelembe az érdekeit a megállapodás újratárgyalásakor. A külügyi tárca vezetőjét Guajardo kísérte el az amerikai fővárosba, ahol Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel és Robert Lighthizerrel, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójával tanácskozott.

Az 1994-ben hatályba lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalásának következő fordulóját szeptember 1. és 5. között tartják Mexikóvárosban, előzőleg augusztus 20-án Washingtonban ült össze Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok küldöttsége.

Trump ismételten azzal fenyegetett, hogy felmondja a megállapodást, ha nem tudják az ő tetszésének megfelelően módosítani. Szerinte a megállapodás miatt az Egyesült Államokban munkahelyek szűntek meg és visszaesett az ipari termelés. Mexikó viszont úgy látja, az integráció elősegítette a térség versenyképességét, ezzel védve meg munkahelyeket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.