S. Ábel előzetesben marad

A Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán 3 hónappal meghosszabbította S. Ábel előzetes letartóztatását. S. Ábellel szemben a BRFK Nyomozó Főosztály Rablási Osztálya folytat nyomozást robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt. A korábban egy hónapra elrendelt előzetes letartóztatás meghosszabbítását a bűnismétlés veszélyére hivatkozással az ügyészség indítványozta. A nem jogerős végzés szerint az ügyészi indítvány megalapozott.

A bíró az indoklásában azt mondta, a kényszerintézkedés elrendelése óta a gyanúsított terhére rótt cselekmény tényállása és jogi minősítése nem változott, a megalapozott gyanú nem gyengült. S. Ábel cselekménye továbbra is robbanóanyaggal visszaélés bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas. Ezt többek között az igazságügyi vegyész- és tűzszerész-szakértői vélemény meg a titkos adatszerzéssel beszerzett adatok támasztanak alá.

A bíróság szerint a kényszerintézkedés alkalmazását a bűnismétlés veszélye támasztja alá, mivel a vádlott többszörösen büntetett előéletű, és a gyanú szerinti cselekményét csalás miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A bíróság korábbi döntésének indoklásával összhangban most is azt állapította meg, hogy a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, nem kizárt, hogy rabláshoz kívánta felhasználni, de korábbi bűncselekményei alapján az is feltehető, hogy találomra kiválasztott embereket akart vele megölni.

A bíróság továbbra is úgy ítélte meg, hogy megalapozottan feltehető, hogy S. Ábel a szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő, emberi életeket sértő vagy veszélyeztető újabb bűncselekményt követne el.

A végzés szerint a bűnismétlés veszélyének kizárására a házi őrizet és a lakhelyelhagyási tilalom azért nem alkalmas, mert a cselekmény jellege és az, hogy a gyanúsított a robbanóanyag előállításával otthon kísérletezett és az előállításhoz szükséges anyagokat is otthon tárolta, az eljárás jelenlegi szakaszában az önkéntes jogkövetését nem valószínűsíti.

A gyanúsított meghosszabbított előzetes letartóztatása az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2017. november 30. napjáig tart – közölte a Fővárosi Törvényszék.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.