S. Ábel előzetesben marad

bűnügy
2017 szeptember 01., 12:27
comments 91

A Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán 3 hónappal meghosszabbította S. Ábel előzetes letartóztatását. S. Ábellel szemben a BRFK Nyomozó Főosztály Rablási Osztálya folytat nyomozást robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt. A korábban egy hónapra elrendelt előzetes letartóztatás meghosszabbítását a bűnismétlés veszélyére hivatkozással az ügyészség indítványozta. A nem jogerős végzés szerint az ügyészi indítvány megalapozott.

A bíró az indoklásában azt mondta, a kényszerintézkedés elrendelése óta a gyanúsított terhére rótt cselekmény tényállása és jogi minősítése nem változott, a megalapozott gyanú nem gyengült. S. Ábel cselekménye továbbra is robbanóanyaggal visszaélés bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas. Ezt többek között az igazságügyi vegyész- és tűzszerész-szakértői vélemény meg a titkos adatszerzéssel beszerzett adatok támasztanak alá.

A bíróság szerint a kényszerintézkedés alkalmazását a bűnismétlés veszélye támasztja alá, mivel a vádlott többszörösen büntetett előéletű, és a gyanú szerinti cselekményét csalás miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A bíróság korábbi döntésének indoklásával összhangban most is azt állapította meg, hogy a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, nem kizárt, hogy rabláshoz kívánta felhasználni, de korábbi bűncselekményei alapján az is feltehető, hogy találomra kiválasztott embereket akart vele megölni.

A bíróság továbbra is úgy ítélte meg, hogy megalapozottan feltehető, hogy S. Ábel a szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő, emberi életeket sértő vagy veszélyeztető újabb bűncselekményt követne el.

A végzés szerint a bűnismétlés veszélyének kizárására a házi őrizet és a lakhelyelhagyási tilalom azért nem alkalmas, mert a cselekmény jellege és az, hogy a gyanúsított a robbanóanyag előállításával otthon kísérletezett és az előállításhoz szükséges anyagokat is otthon tárolta, az eljárás jelenlegi szakaszában az önkéntes jogkövetését nem valószínűsíti.

A gyanúsított meghosszabbított előzetes letartóztatása az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2017. november 30. napjáig tart – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.