Szijjártó és Mikola terepruhás magyar katonákkal csocsózott Észtországban

hadsereg
2017 szeptember 01., 08:21

A kormány döntése értelmében folytatódik a Magyar Honvédség baltikumi szerepvállalása, és Tallinn arra kérte Magyarországot, hogy az észtországi Amari legyen a bázisa a NATO-keretben megerősített légtérvédelemben részt vevő magyar kontingensnek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel telefonon, miután meglátogatta az észtországi Voruban szolgálatot teljesítő magyar lövész századot.

Szijjártó Péter meglátogatja a Voruban állomásozó magyar katonai kontingenst Észtországban.
photo_camera Szijjártó Péter meglátogatja a Voruban állomásozó magyar katonai kontingenst Észtországban. Fotó: KKM/MTI/MTVA

A NATO megerősített jelenléte keretében most szolgálatot teljesítő 124 fős magyar katonai kontingens kiküldése a Magyar Honvédség első észtországi szerepvállalása. A Visegrádi Négyek országai tavaly hozták meg a döntést, hogy idén egy-egy századdal, negyedéves váltásokban részt vesznek a baltikumi NATO-misszióban. A megerősített magyar lövészszázad hadgyakorlatokat és kiképzési feladatokat hajt végre.

Szijjártó Péter meglátogatta a kontingenst, és kifejezte a katonáknak a kormány megbecsülését a haza szolgálatáért, valamint megköszönte nekik, hogy elvállalták a missziót, amivel újabb dicsőséget szereznek Magyarországnak – írja az MTI.

photo_camera Fotó: KKM/MTI/MTVA

A világban a biztonság területén zajlanak most a legdrámaibb változások, és Európa soha nem volt olyan rossz biztonsági helyzetben, mint most. A terrorfenyegetettség sem volt soha olyan súlyos a kontinensen, mint jelenleg – mondta a miniszter, aki szerint ilyen körülmények között felértékelődik Magyarország NATO-tagsága. Az észak-atlanti szervezet erejét az egymás iránti lojalitás és szolidaritás adja, és Magyarország a honvédeivel bizonyítja, hogy megbízható NATO-tag, a szövetségesek folyamatosan számíthatnak a világ számos pontján szolgáló magyar katonákra – mondta.

photo_camera Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijjártó azt mondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a külföldön – a NATO és az ENSZ keretében – állomásozó katonáink száma elérte az ezret, és az Észtországban szolgálókra külön is büszkék vagyunk. Minden észt politikai vezetővel folytatott tárgyalás azzal kezdődik, hogy ők megköszönik az itteni magyar katonai jelenlétet. Ez egyúttal bizonyítja a visegrádi csoport erejét, hiszen a V4-es együttműködés keretében született a döntés róla, és bizonyítja, hogy tiszteletben tartjuk minden szövetségesünk helyzetértékelését a saját biztonságát illetően.”

Az a döntés született, hogy folytatódik a Magyar Honvédség baltikumi szerepvállalása. Ennek az egységnek a szolgálata szeptember végén lejár, de a magyar honvédek 2019-ben visszatérnek a Baltikumba, és négy Gripen vadászgéppel meg egy 110 fős kontingenssel részt vesznek a balti légtérvédelmi misszióban. Az itteni magyar jelenlét miatt az észt-magyar katonai együttműködés annyira fejlődött, hogy Észtország arra kérte Magyarországot, hogy az észtországi Amari legyen a bázisa a légtérvédelemben részt vevő magyar kontingensnek, és ne Lettország, ahol 2015-ben volt – mondta Szijjártó.

photo_camera Fotó: KKM/MTI/MTVA

A külügyminiszter programja szerint Tallinnban találkozik a Transferwise digitális cég vezetőivel. Ezzel kapcsolatban azt mondta: nyilvánvaló, hogy az egyes országok versenyképessége azon fog múlni, milyen gyorsan és hatékonyan tudják összekötni a termelékenységet a digitalizációval.

Mivel az észt gazdaság a világ öt legjobban digitalizált gazdaságai közé tartozik, ezért Magyarországnak nagyon fontos a gazdasági együttműködés a balti országgal, így nagy jelentősége van annak, hogy a világ egyik legfontosabb digitális vállalatának, a Transferwise-nak jelentős központja van Budapesten, és ennek a központnak a létszámát hamarosan 200-ra növelik. A nagy hozzáadott értéket termelő központnak jelenleg 40, alapvetően fejlesztéssel foglalkozó, a digitális gazdasági átálláson dolgozó munkatársa van.

Szijjártó Péter és Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár csocsózik a Voruban állomásozó magyar katonai kontingensnél tett látogatáson Észtországban szeptember 1-én.
photo_camera Szijjártó Péter és Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár csocsózik a Voruban állomásozó magyar katonai kontingensnél tett látogatáson Észtországban szeptember 1-én. Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijjártó Péter a fővárosban találkozik még az észt védelmi miniszterrel, a parlament első alelnökével és a külügyi bizottság elnökével, akikkel főleg gazdasági kérdésekről tárgyal majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.