Donald Trump 7,8 milliárd dollárt kért a Harvey utáni helyreállításokra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donald Trump a tervezett 5,9 milliárd dollár helyett 7,8 milliárd dollárról szóló kérelmet küldött át a kongresszusba, a Harvey hurrikán utáni texasi és louisianai helyreállítási munkálatokhoz. 

A kongresszus hétfőn tárgyal az összegről, de valószínűleg megszavazzák. Ugyanakkor a Fehér Ház tisztviselői szerint a most kért összeg még növekedhet, he teljesen fel tudták mérni, mekkora károkat okozott a vihar és az áradások. Egyébként Trump szombaton másodszorra is Texasba utazik.

Donald Trump vallási vezetőkkel imádkozik a Fehér Házban a Harvey hurrikán áldozataiért.Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

 A kérelmet tartalmazó levelet a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney küldte el Paul Ryan republikánus házelnöknek. A levélben a költségvetési igazgató kifejtette, hogy a kért összeg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatalnak (FEMA) nyújtandó 7,4 milliárd dollárt, valamint a kisvállalkozásokat segítő szövetségi ügynökségnek szánt 450 millió dollárt tartalmazza. 

Mulvaney arra kérte a törvényhozókat, hogy a sürgető helyzetre tekintettel kivételes gyorsasággal hozzák meg döntésüket. A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Trump elnök a későbbiekben további kisebb összegeket is kérhet majd a kongresszustól a helyreállítási munkák megkönnyítéséhez. Greg Abbott, Texas kormányzója pénteken jelezte, hogy államának még valószínűleg további 125 milliárd dollárra lesz szüksége.

 Bár Houstonban megkezdődött az apadás, a város még mindig víz alatt van. Texas keleti megyéiben és Louisianában azonban szakad eső, áradnak a folyók. A Mexikói-öböl mentén fekvő települések többségében kötelező kiürítést rendeltek el.

A Harvey hurrikánnak eddig legalább 47 halálos áldozata van és 43 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonról. 

Fotó: MARK RALSTON/AFP

A Houstontól keletre működő, francia tulajdonú Arkema vegyi üzemben péntek este újabb robbanás történt és újabb üzemcsarnokok és raktárak borultak lángba. A vállalat amerikai üzemének igazgatója, Ricard Rowe sajtótájékoztatón közölte: további robbanások és tüzek várhatók. Az üzemben ugyanis mintegy 225 tonnányi szerves peroxidok találhatók. Az ipari komplexum környékét mintegy két és fél kilométeres körben már szerdán kiürítették. (BBC/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.