70 ezer embert költöztettek ki ideiglenesen otthonról Frankfurtban egy II. világháborús bomba miatt

külföld
2017 szeptember 03., 12:07

Átmenetileg 70 ezer embert költöztettek ki otthonról vasárnap Frankfurtban, mert egy építkezésen világháborús bombát találtak. Kiürítettek két kórházat és több szállodát is. A helyieknek csak két órájuk volt reggel 6 és 8 között, hogy elhagyják az otthonukat.

A 1,4 tonna robbanószert tartalmazó brit légiakna miatt másfél kilométer sugarú körben zárták le a környéket. A tűzszerészek délben megkezdik a bomba hatástalanítását, várhatóan négy óráig dolgoznak, így a terv szerint estére mindenki hazatérhet. 

A legtöbb ember a rokonaihoz, ismerőseihez vagy kirándulni ment. A frankfurti nemzetközi vásáron szükségszállást állítottak fel az ideiglenisen kilakoltatott embereknek, de itt viszonylag kevesen jelentek meg.

A robbanószerkezet egy HC 4000 típusú háztömbromboló (blockbuster) bomba, arra találták ki, hogy ledobta megnyissa az épületek tetőszerkezetét és nyílászáróit, megnyitva az utat az utána következő gyújtóbombának. 

photo_camera Ilyesmi.  Fotó: Wikipédia

Németországban évente kb. ötezer második világháborús bombát találnak, valószínűleg még több százezer lehet a talajban. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.