70 ezer embert költöztettek ki ideiglenesen otthonról Frankfurtban egy II. világháborús bomba miatt

Több 444 videó?
Szeretném

Átmenetileg 70 ezer embert költöztettek ki otthonról vasárnap Frankfurtban, mert egy építkezésen világháborús bombát találtak. Kiürítettek két kórházat és több szállodát is. A helyieknek csak két órájuk volt reggel 6 és 8 között, hogy elhagyják az otthonukat.

A 1,4 tonna robbanószert tartalmazó brit légiakna miatt másfél kilométer sugarú körben zárták le a környéket. A tűzszerészek délben megkezdik a bomba hatástalanítását, várhatóan négy óráig dolgoznak, így a terv szerint estére mindenki hazatérhet. 

A legtöbb ember a rokonaihoz, ismerőseihez vagy kirándulni ment. A frankfurti nemzetközi vásáron szükségszállást állítottak fel az ideiglenisen kilakoltatott embereknek, de itt viszonylag kevesen jelentek meg.

A robbanószerkezet egy HC 4000 típusú háztömbromboló (blockbuster) bomba, arra találták ki, hogy ledobta megnyissa az épületek tetőszerkezetét és nyílászáróit, megnyitva az utat az utána következő gyújtóbombának. 

Ilyesmi. Fotó: Wikipédia

Németországban évente kb. ötezer második világháborús bombát találnak, valószínűleg még több százezer lehet a talajban. (MTI)