Pizza és kulturált vécé hiányzott a legjobban az űrben a világ legtapasztaltabb űrhajósnőjének

Vasárnap hajnalban épségben, jó közérzettel megérkezett a Földre három űrhajós, az amerikai Peggy Whitson, az orosz Fjodor Jurcsihin és az amerikai Jack Fischer. Leszállóegységük, a Szojuz M-04 sikeres leszállást hajtott végre Kazahsztánban. 

Peggy Whitson november 17-én érkezett A Nemzetközi Űrállomásra egy francia és egy orosz űrhajóssal, akik már június elején visszajöttek a Földre. Whitson küldetését meghosszabbították, mert az orosz személyzetben megüresedett egy hely. Jurcsihin és Fischer áprilisban érkeztek A Nemzetközi Űrállomásra.

Az 57 éves Peggy Whitson több dologban is világelső. Ő a világ legtapasztaltabb és egyben a legidősebb űrhajósnője is. Eddig tíz űrsétán és három űrmisszión vett részt, kétszer volt parancsnoka az ISS-nek. Összeadva az űrben töltött időtartamokat, Whitson eddig 665 napot töltött az űrben, ebből 288 napon teljesen egyedül volt. Ezzel rekordot döntött, amihez még Donald Trump is gratulált neki. 

Whitson egy farmon nőtt fel, de biokémikus lett belőle. Kollégái azt mondják, olyan gyorsan dolgozik, hogy nehéz vele lépést tartani. Arról is híres, hogy az űrben a szárított, ízetlen ételeket mindig próbálja felturbózni és úgy összekombinálni, hogy egy kicsit finomabbak legyenek. Ebben a videóban űrben végezhető gyakorlatokat mutat be:

Leszállásakor elmondta, nagyon szeretne végre pizzát enni, vízöblítéses vécét használni és a férjével találkozni, aki szintén biokémikus és az űrkutatással foglalkozik Houstonban. 

Három űrhajós az ISS-en maradt, ők szeptember 12-án térnek haza. (MTI, Guardian

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.