Rengeteg szennyező anyag juthatott ki a levegőbe a Harvey hurrikán pusztítása után

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több ezer tonna szennyező anyag szivároghatott ki a Houston környékén lévő vegyipari üzemekből a Harvey hurrikán pusztítása után. Houston az Egyesült Államok egyik kiemelt vegyipari központja, óriási ipari területen terülnek el az üzemek. 

A finomítók és vegyigyárak mostanra több mint 2700 tonnányi extra légszennyezést jelentettek be a Harvey pusztítása miatt. Ebben benne vannak a közvetlen károk is, de az is, hogy a vészhelyzet miatt le kellett állítani több helyen a termelést, ami miatt megnőtt a kiengedett mérgező anyagok mennyisége. 

Pénteken Houston dél-nyugati részén az országos átlag háromszorosát kitevő ózonkoncentrációt mértek. A kutatók arra figyelemeztettek, hogy a rossz levegőminőség komolyan árthat azoknak, akik a hurrikán pusztításának eltakarításán dolgoznak. Főleg az idősebbeket, az asztmával küzdőket és a gyerekeket féltették ettől. 

Egy elemzés szerint mintegy nagy mennyiségben jutott ki a gyárakból olyan káros anyagoknak a keveréke, mint a benzol, a hexán, kén-dioxid vagy butadién. 

Houston városának eddig se volt túl jó a levegője, az 1970-ben bevezetetett Clean Air Act óta nem tudták elérni az előirányzott szintet, de a mostani helyzet ennél is drámaibb lehet. A vegyipari üzemekhez közel élők beszámolói szerint a hurrikán óta előfordult, hogy csípősebb szagokat éreztek vagy nehezebben lélegeztek. 

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szennyezés mértéke még annál is nagyobb lehet, mint amit a vállalatok bevallottak a hatóságoknak, hiszen egy ilyen helyzetben nehéz pontosan feltárni, mi is szivárgott ki, ráadásul a hurrikán több olyan berendezést is tönkre tett, melyekkel épp a levegő minőségét mérték. 

Problémát jelent az is, hogy több mint tucatnyi üzemből szennyező anyagokat moshatott ki magával az áradás. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen mértékű szennyeződés jutott ki így az üzemekből. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.