Rengeteg szennyező anyag juthatott ki a levegőbe a Harvey hurrikán pusztítása után

külföld
2017 szeptember 03., 13:24
comments 41

Több ezer tonna szennyező anyag szivároghatott ki a Houston környékén lévő vegyipari üzemekből a Harvey hurrikán pusztítása után. Houston az Egyesült Államok egyik kiemelt vegyipari központja, óriási ipari területen terülnek el az üzemek. 

A finomítók és vegyigyárak mostanra több mint 2700 tonnányi extra légszennyezést jelentettek be a Harvey pusztítása miatt. Ebben benne vannak a közvetlen károk is, de az is, hogy a vészhelyzet miatt le kellett állítani több helyen a termelést, ami miatt megnőtt a kiengedett mérgező anyagok mennyisége. 

Pénteken Houston dél-nyugati részén az országos átlag háromszorosát kitevő ózonkoncentrációt mértek. A kutatók arra figyelemeztettek, hogy a rossz levegőminőség komolyan árthat azoknak, akik a hurrikán pusztításának eltakarításán dolgoznak. Főleg az idősebbeket, az asztmával küzdőket és a gyerekeket féltették ettől. 

Egy elemzés szerint mintegy nagy mennyiségben jutott ki a gyárakból olyan káros anyagoknak a keveréke, mint a benzol, a hexán, kén-dioxid vagy butadién. 

Houston városának eddig se volt túl jó a levegője, az 1970-ben bevezetetett Clean Air Act óta nem tudták elérni az előirányzott szintet, de a mostani helyzet ennél is drámaibb lehet. A vegyipari üzemekhez közel élők beszámolói szerint a hurrikán óta előfordult, hogy csípősebb szagokat éreztek vagy nehezebben lélegeztek. 

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szennyezés mértéke még annál is nagyobb lehet, mint amit a vállalatok bevallottak a hatóságoknak, hiszen egy ilyen helyzetben nehéz pontosan feltárni, mi is szivárgott ki, ráadásul a hurrikán több olyan berendezést is tönkre tett, melyekkel épp a levegő minőségét mérték. 

Problémát jelent az is, hogy több mint tucatnyi üzemből szennyező anyagokat moshatott ki magával az áradás. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen mértékű szennyeződés jutott ki így az üzemekből. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt