Satnya állapotban van az orosz fenyegetés miatt is Európában állomásozó amerikai sereg

2017 szeptember 3., vasárnap 16:38
112

Az amerikai hadsereg Európába telepített gyorsreagálású erői alulfelszereltek, kevesen vannak és nem megfelelően vannak megszervezve, hogy kezdjenek valamit érdemben egy esetleges orosz katonai agresszióval, állítja egy belső tanulmány, amiről a Politico írt részletes cikket

Az USA Olaszországban állomásozó 173. ejtőernyősdandárja például a NATO-szövetség egy kiemelt bástyája papíron, valójában azonban a dandár az elmúlt évtizedben Afganisztán, Irak és az olasz támaszpont között ingázott, és hiányoznak az alapvető képességeik, hogy megfelelő gyorsasággal és hatékonysággal reagáljanak egy váratlan helyzetre. Ezt a belső jelentés szerint közelmúltbeli hadgyakorlatok is megerősítették: miután a dandár éveken át Irakban vett részt bevetéseken, alapvető eszközeik hiányoznak ahhoz, hogy érdemben tudjanak reagálni olyan típusú harcmodorra és fegyverekre, mint amiket az Ukrajna keleti részén támadó szeparatisták alkalmaztak. 

A 173. ejtőernyősdandár hadgyakorlat közben Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Miután kiderült, hogy a Politico megszerezte a jelentést, a tavalyi belső vizsgálatot felügyelő Gregory Anderson ezredes arról beszélt a lapnak, hogy alapvető felismerése volt ez az ukránokkal közös hadgyakorlatnak, igazán kijózanító tapasztalat. 

Közben Oroszország a szovjet időszak utáni legnagyobb hadgyakorlatára készül: Fehéroroszországban százezer katona részvételével fognak majd szeptemberben gyakorlatozni egy héten át. Párhuzamosan ezzel a Pentagon folytatja azokat a műveleteket, melyek célja az orosz fél elriasztása bármiféle agressziótól a balti államok környékén. Ennek alapját még a Barack Obama elnöklése idején életre hívott stratégia adja, és többek között haderő-átcsoportosításokat jelent. 

További számos hadtechnikai részlet az Európában állomásozó amerikai erők állapotáról a Politico cikkében olvasható. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt