Satnya állapotban van az orosz fenyegetés miatt is Európában állomásozó amerikai sereg

külföld
2017 szeptember 03., 16:38
comments 112

Az amerikai hadsereg Európába telepített gyorsreagálású erői alulfelszereltek, kevesen vannak és nem megfelelően vannak megszervezve, hogy kezdjenek valamit érdemben egy esetleges orosz katonai agresszióval, állítja egy belső tanulmány, amiről a Politico írt részletes cikket

Az USA Olaszországban állomásozó 173. ejtőernyősdandárja például a NATO-szövetség egy kiemelt bástyája papíron, valójában azonban a dandár az elmúlt évtizedben Afganisztán, Irak és az olasz támaszpont között ingázott, és hiányoznak az alapvető képességeik, hogy megfelelő gyorsasággal és hatékonysággal reagáljanak egy váratlan helyzetre. Ezt a belső jelentés szerint közelmúltbeli hadgyakorlatok is megerősítették: miután a dandár éveken át Irakban vett részt bevetéseken, alapvető eszközeik hiányoznak ahhoz, hogy érdemben tudjanak reagálni olyan típusú harcmodorra és fegyverekre, mint amiket az Ukrajna keleti részén támadó szeparatisták alkalmaztak. 

photo_camera A 173. ejtőernyősdandár hadgyakorlat közben Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Miután kiderült, hogy a Politico megszerezte a jelentést, a tavalyi belső vizsgálatot felügyelő Gregory Anderson ezredes arról beszélt a lapnak, hogy alapvető felismerése volt ez az ukránokkal közös hadgyakorlatnak, igazán kijózanító tapasztalat. 

Közben Oroszország a szovjet időszak utáni legnagyobb hadgyakorlatára készül: Fehéroroszországban százezer katona részvételével fognak majd szeptemberben gyakorlatozni egy héten át. Párhuzamosan ezzel a Pentagon folytatja azokat a műveleteket, melyek célja az orosz fél elriasztása bármiféle agressziótól a balti államok környékén. Ennek alapját még a Barack Obama elnöklése idején életre hívott stratégia adja, és többek között haderő-átcsoportosításokat jelent. 

További számos hadtechnikai részlet az Európában állomásozó amerikai erők állapotáról a Politico cikkében olvasható. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.