Kamuzott arról Rogán, hogy Brüsszel támogatta Bulgária kerítésépítését

politika
2017 szeptember 04., 17:06
comments 81

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt arról, hogy szeretné Magyarország kifizettetni Brüsszellel a határkerítés építésének felét, mert "azzal nem csak a saját polgárait,  hanem minden európait is véd a kormány." Rogán Antal hozzátette, hogy

"persze Brüsszel azon az elvi állásponton van, hogy kerítésért nem fizet, holott például Bulgáriában részben támogatta a kerítésépítést."

Az Index EUrológus blogja rákérdezett az Európai Bizottság szóvivőjénél, hogy valóban adtak-e pénzt a kerítésépítésére a bolgároknak. Tove Ernst kijelentette:

“nem finanszírozzuk semmilyen kerítés vagy fal építését a külső határokon, ahogy ezt Bulgária esetében sem tettük. Amihez az EU támogatást nyújt, az megfigyelő- és más határellenőrző rendszerek kiépítése, amelyek segítségével hatékonyabban lehet ellenőrizni az EU határait.”

Az Európai Bizottság korábban pont ezzel az indokkal reagált a magyar kormány kérésére: kerítésre nem, de technikai eszközök beszerzésére, a határőrizet fejlesztésérére adnak pénzt a tagállamoknak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.