A havi 4-9 milliót kereső Nagy Márton alelnök 43 milliós kedvezményes hitelt kapott az MNB-től

Nagy Márton és Windisch László az a két MNB-alelnök, akik kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt kaptak a munkahelyüktől - árulta el a jegybank a 24.hu kérdésére. Az eddig is ismert volt, hogy a Nemzeti Bank 402 alkalmazottjának adott kedvezményes kölcsönt, illetve hogy a topkategóriás káderek 40 millió forint feletti összeghez jutottak, de az nem volt ismert, hogy ki az a két alelnök, aki hitelt kapott.

Nagy Márton alelnök 43 milliót vehetett fel, amiből - 30 százalék önrészt hozzácsapva - egy 89 négyzetméteres XII. Kerületi társasházi lakást vásárolt. A 24.hu számításai szerint a szuperkedvezményes kamat miatt Nagy havonta 30-40 ezer forinttal törleszt kevesebbet, mintha piaci hitelt vett volna fel, és a futamidő végére úgy 1,6 milliót nyer az ügyön. 

A jegybankár eszerint az apróért is hajlandó lehajolni, a havi fizetése ugyanis az elmúlt pár évben - függően attől, hogy éppen milyen pozíciókat töltött be az alelnökség mellett - bruttó 4-9 millió forint között mozgott.

Windisch hitele ehhez képest csak 5 millió forintos volt.

Update: Az MNB az imént reagált a 24.hu cikkére, többek között ezzel:

 A cikk állításával ellentétben Nagy Márton alelnök havi  fizetése a kölcsön folyósításakor – amikor nem alelnökként, hanem ügyvezető igazgatóként dolgozott - nettó 2.751.000 forint volt. Az elnök és az alelnökök díjazásáról a jegybanktörvény rendelkezik, ezen kívül etikai szabályzat rendelkezik a belső hitelfelvételről a kellő függetlenség érdekében. A munkáltatói kölcsön intézménye hivatott biztosítani azt, hogy a jegybanki vezetők ne kereskedelmi bankoktól vegyenek fel hitelt, elkerülve ezzel az összeférhetetlenségnek még a látszatát is.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.