A havi 4-9 milliót kereső Nagy Márton alelnök 43 milliós kedvezményes hitelt kapott az MNB-től

2017 szeptember 5., kedd 6:46
95

Nagy Márton és Windisch László az a két MNB-alelnök, akik kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt kaptak a munkahelyüktől - árulta el a jegybank a 24.hu kérdésére. Az eddig is ismert volt, hogy a Nemzeti Bank 402 alkalmazottjának adott kedvezményes kölcsönt, illetve hogy a topkategóriás káderek 40 millió forint feletti összeghez jutottak, de az nem volt ismert, hogy ki az a két alelnök, aki hitelt kapott.

Nagy Márton alelnök 43 milliót vehetett fel, amiből - 30 százalék önrészt hozzácsapva - egy 89 négyzetméteres XII. Kerületi társasházi lakást vásárolt. A 24.hu számításai szerint a szuperkedvezményes kamat miatt Nagy havonta 30-40 ezer forinttal törleszt kevesebbet, mintha piaci hitelt vett volna fel, és a futamidő végére úgy 1,6 milliót nyer az ügyön. 

A jegybankár eszerint az apróért is hajlandó lehajolni, a havi fizetése ugyanis az elmúlt pár évben - függően attől, hogy éppen milyen pozíciókat töltött be az alelnökség mellett - bruttó 4-9 millió forint között mozgott.

Windisch hitele ehhez képest csak 5 millió forintos volt.

Update: Az MNB az imént reagált a 24.hu cikkére, többek között ezzel:

 A cikk állításával ellentétben Nagy Márton alelnök havi  fizetése a kölcsön folyósításakor – amikor nem alelnökként, hanem ügyvezető igazgatóként dolgozott - nettó 2.751.000 forint volt. Az elnök és az alelnökök díjazásáról a jegybanktörvény rendelkezik, ezen kívül etikai szabályzat rendelkezik a belső hitelfelvételről a kellő függetlenség érdekében. A munkáltatói kölcsön intézménye hivatott biztosítani azt, hogy a jegybanki vezetők ne kereskedelmi bankoktól vegyenek fel hitelt, elkerülve ezzel az összeférhetetlenségnek még a látszatát is.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt