Hamarosan vádat emelhetnek Netanjahu felesége ellen

külföld
2017 szeptember 05., 07:17
comments 63

Az izraeli legfőbb ügyészség várhatóan heteken belül vádat emel az izraeli miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu ellen. A Haaretz információi szerint a miniszterelnök felesége ellen 110 ezer dollár értékű csalás miatt indulhat eljárás. 

A lap úgy tudja, hogy Sara Netanjahút a miniszterelnöki rezidencia körül felmerült költségtúllépések miatt gyanúsíthatják meg. A rezidencián jelentős költségtúllépések történtek az elmúlt években, állítólag például Netanjahu felesége séfektől rendeltet ételt, amit tilt a szabályzat, majd letagadta ezt. A miniszterelnök és felesége szerint az elnöki rezidencia korábbi főgondnoka, Meni Naftali felelős a költségtúllépésekért.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Netanjahu egy múlt heti tüntetésen meg is vádolta Naftalit azzal, hogy lopta az ételt a rezidenciáról. De rendőrségi források szerint az elnöki rezidencia költségtúllépései már Naftali érkezése előtt és távozása után is fennálltak. 

Sara Netanjahu korábban tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna. Férje pedig egy korábbi tüntetésen arról beszélt, hogy teljesen jelentéktelen ügyről van szó, villanykörték cseréjéről, ételekről vagy egy csésze teáról, amit a felesége apja halálos ágyánál szolgált fel. 

A döntéssel, hogy vád alá helyezhetik Sara Netanjahút, elemzők szerint csak az első lépés történik egy sor vádemelésnek, ami a következő hónapokban Benjamin Netanjahu és körei ellen irányulhat. Egy rendőrségi forrás szerint még idén történhet előrelépés egy ügyben, melyben a miniszterelnököt nagy értékű ajándékok illegális elfogadásával vádolhatják meg, és egy másik ügy is gördül előre, melyben Netanjahu állítólag alkut kötött egy lapkiadóval, hogy kedvező cikkek szülessenek róla. Ugyanakkor ezek még mind folyamatban lévő nyomozások, így biztosat nem lehetett mondani a vádemelésekről. 

Komoly előrelépés volt az ügyben, hogy a miniszterelnök egykori kabinetfőnöke, Ari Harow vállalta, hogy az ügyészség tanúja lesz. Források szerint tanúvallomása alapján akár a vád is módosulhat, és Netanjahút többé nem csalással vagy hűtlen kezeléssel, hanem akár kenőpénz elfogadásával is megvádolhatják. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.