Tele a falu nyomorult szegény emberekkel, akik nem tudnak kifizetni semmit, érveltek a nyaraló menekültek fogadása ellen Esztergályhorvátiban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A héten kezdte meg a Migration Aid a Magyarországon élő menekült családok táboroztatását. Ezek olyan menekültek, akik jogszerűen vannak az országban, a civil szervezet pedig úgy gondolta, hogy segítheti a családok integrációját és javíthat a közérzetükön, ha egy hetet valahol a Balaton közelében tölthetnek el. 

Ebből aztán komoly botrány lett, mivel a környékbeli fideszes polgármesterek sorra háborodtak fel az ötleten, hogy az országban jogosan tartózkodó emberek csak úgy odamenjenek a Balaton mellé. 

Végül a Zala megyei Esztergályhorvátiba kapott meghívást a szervezet, egy osztrák orvosnő hívta meg ide a menekülteket és segítőiket. Összesen 7-8 menekült érkezik a településre.  A Magyar Nemzet már hétfőn arról írt, hogy a helyiek nem örülnek a hírnek, a polgármester, Rékasi Csabáné arról beszélt, hogy 

tavaly az is felkavarta a helyiek hétköznapjait, mikor egy külföldi átutazóban járt a faluban, ezért másnap már arról beszéltek, hogy Esztergályhorvátiban is megjelentek a migránsok. 

Azóta elment a településbe Mészáros Lőrinc tévéjének, az Echo TV-nek a stábja, és szintén beszéltek a polgármesterrel és a helyiekkel. 

Rékási Csabáné polgármester szavait a nagyobb érthetőség kedvéért szó szerint idézzük: 

„Az önkormányzat és a magam nevében is azt tudom mondani, hogy ez egy nyugodt, csendes környék, szeretnénk, ha az is maradna. Tehát azon vagyunk, hogy ha mégis idejönnének ezek a családok, azért egyetértés legyen itt a falu lakóival egyetértésben, de van olyan gondolatunk is, hogy azért vannak-lesznek olyan csoportok, akik esetleg ezt nemtetszésüket nyilvánítják.”

A riportban később több helyi is közölte, hogy bizony, nincs ez így rendben. A közhangulatot talán ez az idős nő foglalta össze a legjobban: 

„Egyáltalán nem örülök neki és ne is hozzanak ide, mert a falu összefog és elzavarják őket. Úgyhogy ide ne, itt annyi sok szegény ember lakik, öreg nyomorultak, nyugdíjasok, nem tudnak kifizetni semmit, akkor mi, ide, migránsokat?” 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.