Tele a falu nyomorult szegény emberekkel, akik nem tudnak kifizetni semmit, érveltek a nyaraló menekültek fogadása ellen Esztergályhorvátiban

2017 szeptember 5., kedd 5:49

A héten kezdte meg a Migration Aid a Magyarországon élő menekült családok táboroztatását. Ezek olyan menekültek, akik jogszerűen vannak az országban, a civil szervezet pedig úgy gondolta, hogy segítheti a családok integrációját és javíthat a közérzetükön, ha egy hetet valahol a Balaton közelében tölthetnek el. 

Ebből aztán komoly botrány lett, mivel a környékbeli fideszes polgármesterek sorra háborodtak fel az ötleten, hogy az országban jogosan tartózkodó emberek csak úgy odamenjenek a Balaton mellé. 

Végül a Zala megyei Esztergályhorvátiba kapott meghívást a szervezet, egy osztrák orvosnő hívta meg ide a menekülteket és segítőiket. Összesen 7-8 menekült érkezik a településre.  A Magyar Nemzet már hétfőn arról írt, hogy a helyiek nem örülnek a hírnek, a polgármester, Rékasi Csabáné arról beszélt, hogy 

tavaly az is felkavarta a helyiek hétköznapjait, mikor egy külföldi átutazóban járt a faluban, ezért másnap már arról beszéltek, hogy Esztergályhorvátiban is megjelentek a migránsok. 

Azóta elment a településbe Mészáros Lőrinc tévéjének, az Echo TV-nek a stábja, és szintén beszéltek a polgármesterrel és a helyiekkel. 

Rékási Csabáné polgármester szavait a nagyobb érthetőség kedvéért szó szerint idézzük: 

„Az önkormányzat és a magam nevében is azt tudom mondani, hogy ez egy nyugodt, csendes környék, szeretnénk, ha az is maradna. Tehát azon vagyunk, hogy ha mégis idejönnének ezek a családok, azért egyetértés legyen itt a falu lakóival egyetértésben, de van olyan gondolatunk is, hogy azért vannak-lesznek olyan csoportok, akik esetleg ezt nemtetszésüket nyilvánítják.”

A riportban később több helyi is közölte, hogy bizony, nincs ez így rendben. A közhangulatot talán ez az idős nő foglalta össze a legjobban: 

„Egyáltalán nem örülök neki és ne is hozzanak ide, mert a falu összefog és elzavarják őket. Úgyhogy ide ne, itt annyi sok szegény ember lakik, öreg nyomorultak, nyugdíjasok, nem tudnak kifizetni semmit, akkor mi, ide, migránsokat?”