A Facebook algoritmusa Skpye-on zajló beszélgetéseket figyelve tanulja el, hogyan fejezik ki érzelmeiket az emberek

Az emberszabású (!) robotok egyik ismert problémája, hogy minél élethűbbre tervezik őket, annál inkább van bennük valami rémisztő és nem természetes ridegség. A Facebook most ezt a problémát ugraná meg: a vállalat AI laboratóriumában egy olyan érzelemkifejező botot alkottak meg, amit egy AI alapú algoritmus irányít, és ami több száz órányi Skype-párbeszédet megnézve tanulta meg, hogyan fejezik ki érzéseiket az emberek egymásnak. 

A tanulási folyamat optimalizálásához az algoritmus a párbeszédekben részt vevő emberek arcát 68 pontra osztotta fel, és ezeket figyelte beszélgetés közben. Így tanulta el apró egységekre lebontva a szájmozgások, szemöldökfelrántások, pislogások és fintorok emberi mikéntjét. 

A bot a beszámolók szerint képes volt arra, hogy miközben nézett egy beszélő embert bemutató videót, megmondta, hogy melyik reakció lenne a legideálisabb. Azaz leolvasva az ember érzelmeit, kitalálta, hogy mivel reagáljon. 

Abban szakértők egyetértenek, hogy pusztán a kommunikáció során az arcon megjelenő jellegzetességek és szabályok megtanulása nem lesz egy igazán valósághű beszélgetőtárs megteremtéséhez. 

A fejlesztésről ezzel együtt eddig meglehetősen keveset tudni, a Facebook csak a hónap folyamán fogja bemutatni a részleteket a vancouveri International Conference on Intelligent Robots and Systems keretében. (NewScientist)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.