A legnagyobb francia divatházak többet nem alkalmaznak túl sovány és túl fiatal modelleket

Egészségügy
2017 szeptember 06., 15:08
comments 230

A két francia luxusvállalat, az LVMH és a Kering jelentette ezt be, a New York-i divathét elé időzítve. A vállalatok olyan ismert márkáknak a tulajdonosai, mint a Saint Laurent, Louis Vuitton, Christian Dior és a Gucci.

A luxusdivatipart régóta vádolják azzal, hogy egészségtelen testképet közvetítenek a modelljeiken keresztül, és hogy nem veszik figyelembe azokat a jól ismert egészségügyi problémákat, melyektől a modellek is szenvednek. A francia kormány idén már elfogadott egy törvényt, ami arra kötelezi a modelleket, hogy orvosi papírokkal bizonyítsák, nem kórosan soványak. 

Haider Ackermann kollekciójának bemutatója 2012-ben. Ezt fogják tiltani ezentúl
photo_camera Haider Ackermann kollekciójának bemutatója 2012-ben. Ezt fogják tiltani ezentúl Fotó: MARTIN BUREAU/AFP

Az LVMH-Kering közös kartája a jövőben egyes tervezők számára megtiltja a 32-es méretű modellek szerepeltetését, ezentúl minimum 34-es modelleket lehet csak alkalmazni. (Brit mérce szerint ez 6-os, amerikai szerint 2-es méretet jelent.) A szabályok vonatkoznak a férfimodellekre is, ott 44-es, azaz XXS-es modellek lehetnek a legvékonyabbak a kifutón. 

Életkorban is megkötik a tervezők kezét, ezentúl nem lehet 16 évesnél fiatalabb modellt felnőttként beállítva kifutóra küldeni vagy fotózni. A 16 és 18 közötti modellek pedig nem dolgozhatnak este 11 után és csak felnőtt kísérővel vehetnek fel munkát. 

A két vállalat azt is megszabta, hogy ezentúl csak olyan modellekkel dolgoznak, kiknek legfeljebb hat hónapja kiállított orvosi papírjuk van arról, hogy rendben van az egészségük és alkalmasak a munkavégzésre. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.