A Putyin kitüntetése miatt professor emeritusi címéről lemondó Vajda Mihály még választ se kapott a Debreceni Egyetemtől

oktatás
2017 szeptember 06., 18:23
comments 208

A Magyar Narancs készített rövid interjút Vajda Mihály filozófussal, aki pár napja, Putyin díszpolgárrá választása miatt lemond professor emeritusi címéről a Debreceni Egyetemen. 

Vajda azt interjúban arról beszél, hogy annak sem örül, hogy kormányszinten barátkozik Magyarország Putyinnal, de az egy másik dolog. Amikor viszont meghallotta, hogy az egyetem csak azért kitalál egy címet, hogy kitüntethessék az orosz elnököt, 

„az engem annyira felháborított, olyan gusztustalannak éreztem, hogy úgy gondoltam, nekem ehhez az egyetemhez semmi közöm”

Vajda 1990-ben került a Debreceni Egyetemre, előtte ez fel se merült, hiszen nem lehetett állása a rendszerváltás előtt. 2005-ig tanított ott, akkor ment nyugdíjba, ekkor kapta meg kitüntetésként a professor emeritusi címet. 

Az egyetem állítása szerint a szenátus 90 százalékkal fogadta el Putyin kitüntetését, de Vajda szerint itt szervilizmusról van szó: 

„Ha azt mondják ennek a választott testületnek, hogy ennek vagy annak így kell lennie, akkor az nem kérdez, nincs saját véleménye, hanem elfogadja a felülről jövő parancsot és belemegy a dologba. Ez a 90 százalék szégyen, de a 90 százalékos többségtől függetlenül is szégyenletesnek tartom, ami történik.” 

Az interjúból kiderül az is, hogy Vajda a levelét a rektornak címezte, de egyelőre semmiféle választ nem kapott. Arra számít, nem is fog. 

Arra sem számít, hogy bármiféle hatása lesz a tiltakozásának, nem is ezért tette. 

„Hanem mert úgy gondoltam, hogy az ember a saját lelkiismeretének és a saját tudatának tartozik azzal, hogy tegyen egy lépést.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.